A csilipaprika rendszeres fogyasztása csökkenti több betegség kialakulásának a kockázatát, tovább élhetnek azok, akik szeretik a csilit – közölte az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association).
Az előzetes kutatási eredmények szerint a paprikában található gyulladáscsökkentők, antioxidánsok, valamint a rákellenes és vércukorszint-szabályozó alkotóelemek segíthetnek abban, hogy kisebb eséllyel alakuljon ki szív- és érrendszeri vagy rákos megbetegedés.
A kutatók 4728 olyan tanulmányt elemeztek, amelyben szerepelt a csili és a fenti betegségek. Ezekben a vizsgálatokban több mint 570 ezer, többek között amerikai, olasz, kínai és iráni páciens egészségügyi adatait nézték át.
Akik rendszeresen fogyasztottak csilipaprikát, azok között
- 26 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri problémákra visszavezethető halálozás;
- 23 százalékkal kevesebb haláleset történt a rák miatt;
- 25 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen ok miatti halálozás.
Mint minden hasonló kutatásnál, a szakemberek ezúttal is megjegyezték, hogy óvatosan kell értékelni az eredményeket, mert nem tudni, hogy kizárólag a csili felelős-e a halálozási adatok javulásáért, vagy más életmódbeli, étrendbeli különbség is közrejátszott.