A D-vitamin, mely igazából nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, napfény hatására termelődik a bőrben, majd a májban és a vesében alakul biológiailag aktív anyaggá. Hiányállapota leggyakrabban a sötétebb, téli hónapokban alakul ki. A Semmelweis Egyetem néhány évvel ezelőtti kutatása szerint tavaszra a magyar felnőtt lakosság 95 százaléka küzd D-vitamin-hiánnyal. A testünk egészséges működéséhez pedig nagy szükség van rá és komoly gondokat okozhat, ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben.
Csontok, fogak
Az egyik legfontosabb funkciója a kalciumszint szabályozása. Ahhoz, hogy a csontok kellőképpen erősek maradjanak, kalciumra és foszforra van szükségük, melynek megfelelő beépülését a D-vitamin segíti. Ennek hiányában a csontsűrűség csökken, csontritkulás alakulhat ki, mely gyakori csonttörésekhez vezethet. A fogaknak szintén lényeges építőanyaga a kalcium és a foszfor, így a D-vitamin-hiány a fogak romlását is előidézheti.
Immunrendszer
Az immunrendszer kielégítő működéséhez szintén elengedhetetlenül szükséges a D-vitamin. Ennek hiányában nagyobb eséllyel kaphatunk el fertőző betegségeket, különösképp az influenzát, illetve különféle légúti bajokat.
További betegségek
A kutatások szerint a D-vitamin-hiány a következő betegségek kialakulásában is szerepet játszhat:
- szívbetegség
- magas vérnyomás
- cukorbetegség
- a rák egyes típusai, például a vastagbél-, a prosztata- és az emlőrák
- szklerózis multiplex
- depresszió
- allergiák
Mennyi D-vitaminra van szükség?
Azt, hogy milyen mennyiségű D-vitaminra van szükségünk, elsősorban az életkor határozza meg. A mennyiséget úgynevezett Nemzetközi Egységben (NE) mérik, ez alapján pedig a napi ajánlott bevitel a következőképp alakul:
- 0-6 hónapos babák: 400-1000 NE
- 6-12 hónapos babák: 400-1500 NE
- 1-3 éves gyermekek: 600-2500 NE
- 4-8 éves gyermekek: 600-3000 NE
- 9-70 éves kor között: 60- 4000 NE
- 70 év felettik: 800-4000 NE
- Várandós/szoptató nők: 600-4000 NE
Ezek természetesen általános ajánlások, a szakember a megfelelő kivizsgálást követően, személyre szabottan ettől eltérő mennyiséget is javasolhat.
Hogyan pótolható?
Mint mér említettük, a D-vitamin termelődéséhez napfényre van szükség. A fényhiányos hónapokban elsősorban tablettákkal, illetve a megfelelő étrenddel pótolhatjuk a D-vitamin-szükségletet. A laktózérzékenyek, illetve a vegánok számára ez utóbbi nehézségekbe ütközhet, ugyanis a D-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg. A D-vitamin pótlására leginkább ajánlott ételek és italok, illetve azok vitamintartalma:
- Tőkehalmájolaj, 1 evőkanál: 1360 NE
- Főtt kardhal, 10 dkg: 566 NE
- Főtt lazac, 10 dkg: 447 NE
- Tonhal, 10 dkg: 154 NE
- D-vitaminnal dúsított narancslé, 1 bögre: 137 NE
- D-vitaminnal dúsított tej, 1 csésze 115-124 NE
- Szardíniakonzerv, 2 db szardínia: 46 NE
- Máj, marhahús, 10 dkg: 42 NE
- Tojássárgája, 1 db: 41 NE
Tudtad?
- Száraz a kezed? Ez lehet az oka
- Eddig marad aktív az emberi bőrön az új koronavírus!
- Ezektől viszkethet a fejünk!