Egészség
Szponzorált tartalom

D-vitamin: így tehetjük ellenállóvá az immunrendszerünket

A D-vitamin sokkal több, mint egy csonterősítő vitamin. Elmondjuk, hogyan pótolhatod a leghatékonyabban ezt a vitamint!

A zsírban oldódó D-vitaminról sokan annyit tudunk csak, hogy a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, és jót tesz a csontjainknak. De a D-vitamin ennél sokkal több, hiszen elengedhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

A D-vitamin és az immunerősítés

Ha az immunrendszerünk erősítéséről van szó, jellemzően a C-vitamin jut az eszünkbe, miközben a D-vitamin is legalább olyan fontos szerepet tölt be. A D-vitamint elsősorban csonterősítő tulajdonságáról ismerjük, pedig ez a vitamin az immunrendszerünk egészséges működéséhez is hozzájárul. Ha azonban megfeledkezünk a pótlásáról, a hiánya nem marad észrevétlen.

Ha huzamosabb ideig kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, az is, immunrendszerünk is meggyengülhet, ezáltal fogékonyabbá válhatunk a különböző megbetegedésekre. A D-vitamin az egészséges szervezet számára is nélkülözhetetlen, azonban a pótlása különösen fontos a várandósság és a szoptatás ideje alatt, krónikus betegségek esetén, valamint idős korban.

Mennyi D-vitamin ajánlott, és hogyan vihetjük be a szervezetünkbe?

Az egyik legjobb természetes módszer a D-vitamin pótlására a napozás, ugyanis a napsugarak hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. Az UV-sugárzás miatt azonban fontos, hogy védjük a bőrünket, és a kritikus időszakban (délelőtt 11 órától 15 óráig) ne tartózkodjunk a napon huzamosabb ideig. De lássuk be, a mai életmódunk mellett, amikor a legtöbben ülőmunkát végzünk – sokan pedig éjszakai műszakban dolgoznak -, eleve nem sokat látjuk a napot, így más források után kell néznünk.

D-vitamin: így tehetjük ellenállóvá az immunrendszerünket

A D-vitamin bizonyos ételekben is megtalálható, mint például a tejtermékekben, a tengeri herkentyűkben, halakban, a gombákban, a halmáj olajban, a tojásban, és a májban. Amennyiben nem küzdünk valamilyen allergiával, és szeretjük az említett élelmiszereket, érdemes őket beépítenünk az étrendünkbe, hogy a vitaminszükséglet egy részét pótolni tudjuk.

A magyar konszenzusos ajánlás D-vitaminból 1500-2000 NE naponta a felnőttek számára., Jó, ha az említett ételek gyakrabban a tányérunkra kerülnek, azonban a gyakorlatban az 1500-2000 NE pótlása nehezen kivitelezhető kizárólag étkezéssel. Éppen ezért jól tesszük, ha étrend-kiegészítők segítségével juttatjuk a szervezetünkbe a napi D-vitamin szükségletünket.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top