nlc.hu
Egészség

Csonttörés kockázata vegánoknál

Könnyebben törhet a vegetáriánusok, vegánok csontja egy új kutatás szerint

A húsmentes étrend a csonttörés nagyobb kockázatával járhat együtt, állítják a kutatók

A vegetáriánus étrend követői a csonttörés, különösen a csípőtörés nagyobb kockázatával nézhetnek szembe egy új, a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány szerint. Az összefüggés hátterében az állhat, hogy a húsmentes étrendben kevesebb a kalcium és a fehérje, valamint, hogy az ilyen étrend követői gyakran vékonyabbak, így esésnél könnyebben sérülhetnek – olvasható a New Scientist című tudományos hírportálon.

A vegánok csontjai könnyebben törnek?

A vegánok csontjai könnyebben törnek? (Fotó: Unsplash)

Eddig úgy tudtuk a növényi alapú étrendre való átállásnak drasztikus következményei vannak, de inkább pozitívan: csakhogy néhányat említsünk, a vegetáriánus életmódot folytató emberek jellemzően nagyobb eséllyel utasítják el az alkoholos italokat, kevésbé jellemző, hogy dohányoznának, emellett, gyakrabban alkalmaznak feszültségoldó technikákat (pl. jóga), rendszeresen mozognak és gyakran állatvédelemmel kapcsolatos karitatív tevékenységet is folytatnak. Azonban ami a csontokat illeti, korábbi tanulmányok is azt mutatták, hogy a vegetáriánusoknak gyengébbek a csontjaik, mint a húsfogyasztó embereknek, ám az nem volt egyértelmű, hogy ez jelentősen befolyásolja-e esetükben a csonttörés kockázatát.

A BMC Medicine című orvosi szaklapban megjelent mostani tanulmány készítői az 1993-ban indított és csaknem 65 ezer ember bevonásával végzett oxfordi vizsgálatra (EPIC-Oxford) alapozták eredményeiket. Az EPIC-Oxford hosszú távon vizsgálta az alanyok étrendjét és egészségi állapotát.

Az eredmények szerint 2010-re a vegánok körében majdnem kétszer magasabb volt a csípőtörés kockázata, mint a húsfogyasztóknál, míg a vegetáriánusok és a peszketáriánusok – a növények mellett halakat és tengeri állatokat is fogyasztók – esetében nagyjából 25 százalékkal volt magasabb a kockázat.

A vegánoknál továbbá magasabb volt a bármilyen egyéb csonttörés kockázata, noha nem kimagaslóan: tíz év alatt ezer emberre vetítve mindössze hússzal több csonttörés volt a vegánok körében, mint a húsevőknél.

Az Oxfordi Egyetem kutatója, Tammy Tong szerint az étrendek elemzése azt mutatta, hogy a húsfogyasztók több kalciumot és fehérjét ettek. A kalcium a csontok fontos összetevője, a protein pedig segítheti a kalcium felszívódását az ételből. A szakember szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a vegán étrendet követők kalciumszintje ma már magasabb, mint az 1990-es években, például a növényi alapú tejeknek köszönhetően.

Ebből is látszik, hogy egészség szempontjából nem az a lényeg, hogy ne egyen vagy egyen húst az ember, hanem hogy mennyi és milyen rostot visz be a szervezetébe, illetve ezek az élelmiszerek milyen minőségűek. Olvassátok el, mit nyilatkozott erről egy gasztroenterológus az nlc-nek.

(MTI)

Kis odafigyeléssel nem kell hiánybetegségektől tartanod vegaként sem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top