A tanárok közül nem mindenki akar részt venni az ingyenes tesztelésen

nlc | 2020. November 25.
Müller Cecília szerint nem fontos kötelezővé tenni a tesztelést.
Covid-gócpont alakult ki egy pázmándi iskolában

Meglepődött Nagy Sándor kisteleki polgármester, amikor kiderült, hogy a városi iskolák-óvodák pedagógusai közül csupán 57 százalék jelezte, hogy részt kíván venni az ingyenes koronavírus-teszten – értesült az RTL Klub híradója

A csatorna információi szerint Kisteleken a tegnapi nap során tesztelték az iskolai-óvodai dolgozókat, 54 emberből azonban csak 38-an vettek részt a vizsgálaton. A tesztekből kiderült, hogy 2 dolgozó pozitív, tünetmentes koronavírus-hordozó volt. 

Az RTL Klub híradója arról is beszámolt, hogy egy debreceni iskolában a Kréta rendszeren keresztül értesítették a szülőket, hogy 9 pedagógusnak lett pozitív a tesztje, ezért rendkívüli szünetet hirdetnek, december 2-ig pedig áttérnek a digitális oktatásra. 

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az iskolai teszteléssel kapcsolatban elmondta, ezzel próbálják felmérni, hogy hány fertőzött lehet az iskolákban. 

Amikor az RTL Klub ennek kapcsán arról érdeklődött, hogy akkor miért nem teszik kötelezővé a tesztelést, Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: „nem gondoljuk, hogy a tesztelést kötelezővé kellene tenni, ez egyéni választás” kérdése. 

„Felajánljuk és javasoljuk, hogy vegyék igénybe a teszteket” – tette hozzá Müller Cecília. 

Az RTL Klub híradójának nyilatkozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője is, aki elmondta, a tanárok közül sokan nem élnek a teszt lehetőségével, mert csak akkor kapnak 100 százalékos táppénzt, ha bizonyítani tudják, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg. Ha ezt nem tudják igazolni, legfeljebb 60 százalékos táppénzre jogosultak. 

Miklós György, a Szülői hang nevű szervezet vezetője a híradónak nyilatkozva elmondta, a szülők pedig csak akkor jogosultak táppénzre, ha a saját gyerekük betegedett meg. Ha karantén vagy távoktatás miatt kell otthon maradniuk, nem kapnak táppénzt, illetve jogi segítséget sem ahhoz, hogy ne veszítsék el a munkájukat.

Az RTL Klub megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy milyen segítséget vehetnek igénybe a szülők, a minisztérium azonban nem válaszolt a kérdésre. Annyit közöltek, hogy középiskolások esetében nem indokolt az állandó szülői felügyelet.

További cikkeink a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Exit mobile version