Vannak olyan ételek, amiket egyszerűen képtelenség megunni, még akkor is, ha 40-50 éve ugyanúgy készítjük. Pontosan ilyen menüsort osztunk meg most veletek.
Szilveszteri retró klasszikusok pont úgy, ahogy régen is szerettük
A retró szilveszteri menüsor legnagyobb klasszikusai, amolyan sztár fellépői a szendvics Piros Arannyal, a franciasaláta, a sajtos pogácsa és kókuszgolyó. Ezek azok az ételek, amik nélkül sokunknál talán át sem fordul az óra az újévbe. Igazi múltidéző menüsor, amolyan gasztró nosztalgiavonat, amire időről-időre jó felpattanni.
Ezek az ételek még azokból az időkből valók, amikor a fine dining még a kanyarban sem volt, és sokkal inkább számított az, hogy Hofit nézve a tévében a pogácsamennyiség kitartson hajnalig, meg az, hogy a virsli mellé legyen elég mustár.
Persze, azt azért lássuk be, hogy a sajtos pogácsa, a francia saláta és a kókuszgolyó már első pillantásra eladja magát, nem kell nekik külön PR-csapat, és látványos tálalás – ha ezeket a kajákat meglátod az asztalon, ösztönösen az irányukba fordul a lábfejed, és arra veszed az irányt. De nem szaporítjuk tovább a szót, következzenek a retró szilveszteri menü főszereplői!
Franciasaláta
Ha meghallod, hogy franciasaláta, akkor a te nyálelválasztásod is beindul? Nettó 20 perc alatt kész, tetemes mennyiséget meg lehet belőle enni anélkül, hogy egyáltalán feltűnne. Kaszinótojással és anélkül is csodálatos!
Hozzávalók:
- franciasaláta keverék
- 1 savanykás alma
- 4-5 savanyú uborka
- 40 dkg tejföl
- 2 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál cukor
- só, bors, citromlé
Elkészítés:
A franciasaláta keveréket főzd meg sós vízben, közben pedig hámozd meg, majd kockázd fel az almát, és karikázd fel az uborkát. Az öntethez leverd el a tejfölben a majonézt, a mustárt, a cukrot és a citromlevet, sózd, borsozd. Amikor a zöldségek kihűltek, öntsd bele a mixet egy tálba, add hozzá az uborkát és az almát, öntsd rá az öntetet, és keverd el. Utolsó lépésként takard le fóliával, és tedd a hűtőbe egy órára, utána már eheted is.
Sajtos Pogácsa
A sajtos pogácsa és a franciasaláta párosa a mai napig megunhatatlan. De ha még a virsli is csatlakozik, az az igazi retró mennyország. A Szentháromságból most következzen a sajtos pogácsa!
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- ½ mokkáskanál cukor
- 1 egész élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 mokkáskanál só
- 15 dkg margarin vagy vaj
- 3 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Melegítsd fel a tejet, add hozzá a cukrot, vedd le a tűzről, majd morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Ez után a lisztet szitált át (így levegősebb lehet a tészta), jöhet bele a só, vágd bele a szoba hőmérsékletű margarint és dolgozd el.
Ha ez megvan, kanalazd a tésztához a tejfölt, öntsd bele a reszelt sajt felét, és add hozzá a tojásokat. Kezdd el dagasztani a tésztát, ami akkor lesz jó, ha már elválik a tálad falától. Ekkor takard le, és tedd meleg helyre kelni, és közben izzítsd be a sütőt.
Amikor a tésztád már szépen megkelt, tedd lisztezett deszkára, és nyújtsd ki négyzet alakban, körülbelül 1 centi vastagságúra, majd mint egy palacsintát, tekerd fel. Ha ez megvan, sodrófával egy kicsit lapogasd el, vagdosd be, és kezdd el kiszaggatni a tésztát. A maradék tésztát újra nyújtsd ki és tekerd fel, aztán ismét jöhet a pogácsaszaggató – az egészet addig ismételd, amíg van tésztád.
A kiszaggatott pogácsákat tedd margarinnal kikent, sütőpapírral bélelt tepsibe, verj fel egy tojást, majd kend meg a tetejüket, szórj rájuk reszelt sajtot, és irány a sütő! 170 fokon 25 perc alatt pirosra sülnek.
Kókuszgolyó
Én nem ismerek olyan embert, aki nemet tudna mondani a kókuszgolyóra, de olyat sem, aki ne tudná elkészíteni. Nagyon egyszerű, költséghatékony, szilveszterkor pedig kihagyhatatlan!
Hozzávalók:
- 25 dkg darált keksz
- 15 dkg darát dió (ha kihagyod, akkor 15 dekával több kekszet használj)
- 3 evőkanál kakaópor
- 25-30 dkg porcukor
- 1 rumaroma
- 2 dl tej
- 20 dkg vaj
- 25 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A kókuszreszelék kivételével az összes hozzávalót tedd egy tálba, keverd el alaposan, majd gyúrd meg. Ezt követően formázz kisebb-nagyobb golyókat a tésztából, szórj egy tálcára kókuszreszeléket, hempergesd meg bennük a kis gömböcöket, és tedd be a hűtőbe 1-2 órára. Voilá, már kész is az egyik legtutibb retró édesség!
Retró szilveszteri szendvics
Idén szilveszterkor biztos, hogy többet fogunk a tévé előtt ülni, így most duplán olyan fontos, hogy legyen elég kaja az asztalon. Ha nem akarsz sok időt a konyhában tölteni, akkor készíts mini retró szendvicseket, és élvezd a 80-as évek ízeit!
Hozzávalók:
- Erzsébet kenyér
- margarin
- paprikás és/vagy csemege turistaszalámi
- szardínia
- reszelt trappista sajt
- savanyú uborka
- főtt tojás
- Piros Arany
Elkészítés:
Tedd fel főni a tojásokat, addig pedig szeleteld fel az Erzsébet kenyeret. Kend meg margarinnal vagy vajjal, aztán az egyikre tegyél szalámit, a másikra a gerincétől megszabadított, félbevágott szardíniát és karikára vágott savanyú uborkát. Ha megfőttek és kihűltek a tojások, akkor szeleteld fel őket, és mehetnek a szendvicsekre. A tojások közepébe nyomj Piros Aranyat, majd a falatkákat szórd meg tonnányi reszelt trappistával!
Kattints még több retró szilveszterért!
- 10 retro finomság, ami miatt szerettük a 80-as éveket
- 10 zseniális idézet Hoffitól
- Régi idők szilveszteri műsorai – ezeken nevettünk az átkosban!