Életmód

Retro szilveszter – Így mulattak nagyanyáink és anyáink régen

Papírcsákó, konfetti, szerpentin és pezsgő – már nagyanyáink is ugyanúgy köszöntötték az újévet, ahogy mi. Van, ami évtizedek óta nem változott: szilveszterkor mindenki kiengedte a fáradt gőzt, és reményekkel telve tekintett az új évre.

Felmenőink is hasonlóképpen szilvesztereztek mint mi: búcsút intettek az óév minden nehézségének, szép, valamint kevésbé idilli pillanatának, és lelkesedéssel köszöntötték az új esztendőt. A Fortepan galériájából szemezgettünk.

Régen sem volt másként: ki alkoholtól mámorosan, ki konszolidáltan, teát szürcsölgetve lépett át az új évbe. Amíg a kép jobb oldalán borral köszöntik az újévet, addig a bal oldalon egy kalapos úriember teát kortyolgat – utóbbit a középen álló két katona láthatóan nem érti.

A fronton sem hagyták ki az újév köszöntését. Bár az 1. világháború 1918-ban véget ért, 1917-ben még senki sem láthatta a fényt az alagút végén, de abban biztosak vagyunk, hogy néhány vidám perc életmentő lehetett a legsötétebb órákban is:

Híres íróink, költőink is ugyanúgy búcsúztatták az óévet, mint bárki más. A kép Németh László író lakásán készült 1932-ben, és Babits Mihály, Török Sophie, Németh Lászlóné, Farkas Zoltánné, Erdélyi József, Németh László, valamint Illyés Gyula szilveszterének egy pillanatát örökíti meg. A vendégsereg konszolidáltan várja a vaku villanását: 

Kisportolt, edzett férfiak pózolnak a gigantikus hóemberen. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a felvételt követően meglátogatták-e az SZTK-rendelést, de az biztos, hogy nagyon vagány emléket hagytak az utókor számára ezen a fotón.

Úgy sejtjük, ez a kép nem a vendégek érkezésekor készült: a kellemesen bódult társaság vidáman mosolyog a kamerába – vagy legalábbis nagyjából a kamera felé. A fotózás közben az első sor szélén ülő két fiatalember sokunk által ismert meditatív állapotba került:

Jobbra dőlés, balra dőlés, poháremelgetés – egy szilveszteri házibuli ma is hasonlóan néz ki. Az elegáns fiatalok lampionok és szerpentinek alatt köszöntik az újévet:

Ez az 1936-os felvétel akár egy mai Gatsby partyn is készülhetett volna. A csokornyakkendős férfiak és a selyembe öltözött hölgyek megadták az óév búcsúztatásának a módját:

A háttérben a karácsonyfa már megadta magát, az ünneplők pedig még csak most kezdenek belejönni a mulatozásba. Kezd alakulni a hangulat:

A pezsgő legalább annyira alapvető kelléke a szilveszternek, mint a virsli. A fotó a visszaszámlálás adrenalinnal telített euforikus másodperceit örökíti meg:

Visszafogottabb ünneplés, ahol idősek és fiatalok együtt várták az újévet – a papírcsákók és a szerpentinek innen sem hiányozhattak:

Nagykörúti szilveszter 1965-ben:  balra a József körút – Rákóczi út sarok, mögötte látszik a Nemzeti Szálló neonja.

Kéményseprők köszöntik az újévet. Megfogtad a gombodat? 

Buli a köbön 1971-ből. A fiatalok vagy a kánkánt járják, vagy egy ismeretlen törzsi táncot:

miniszoknyák és a hosszú trapéz farmerek rögtön elárulják, hogy a ’70-es éveben járunk, a beatzene fénykorában. Az is lehet, hogy a hangszóróból épp az Illés együttes Ne sírjatok lányok című száma szólt:

Utcai árus a Ferenciek terén. Még ma is imádjuk a trombitát, a süveget, és mindent, amivel zajt csaphatunk szilveszterkor:

És végül egy egészen merész felvétel 1986-ból, ahol pőre alsó és felső testek tobzódtak a színpad előtt. A fiatalok a PECSA-ban járultak hozzá a szilveszteri adás felvételéhez:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top