nlc.hu
Egészség

Kettős kar-és vállátültetésen átesett férfi élményei

„Kezdek úgy tekinteni rájuk, mintha az enyémek lennének” – megszólal a karátültetésen átesett férfi

Első élményeiről számolt be az a férfi, aki a világon először esett át kettős váll- és karátültetésen.

Első élményeiről számolt be az a férfi, aki a világon először esett át kettős váll- és karátültetésen Lyonban. „Kezdek úgy tekinteni rájuk, mintha az enyémek lennének” – idézte az AFP a Tribune de Lyon napilap szerdai kiadását, amelyben a január 13-án operált izlandi Felix Gretarsson nyilatkozott. A műtét után két héttel a 48 éves villanyszerelő elmondta, nagyon jól van.

Így érzi magát a karátültetésen átesett férfi

Felix Gretarsson. Fotó: BELLOTA FILMS / FÉLIX GRETARSSON : HOSPICES CIVILS DE LYON / AFP

„Bár nem volt könnyű. Az első 24 óra borzalmas volt, olyan érzés, mintha a vállaimat két kamion súlya nyomná. Sok fájdalomcsillapítót szedek, de érzem, napról napra javul” – mondta a Hospices Civils de Lyon (HCL) szervezet Édouard Herriot nevű kórházában lábadozó beteg.

A műtét január 13-án 15 órán át tartott számos magán- és állami orvos- és ápolócsoport részvételével.

„Mindig tudtam, hogy egyszer így lesz” – tette hozzá a transzplantációra utalva a férfi, aki 2007-ben, 26 évesen balesetben – nagyfeszültségű távvezetékre esve — veszítette el karjait Izlandon. „Szeretem a kezemet. Olyan, mint a régi volt” – magyarázta Gretarrson, aki reméli, hogy visszanyeri keze mobilitását is. Úgy véli, legalább a jobb oldalon mozgatni fogja az ujjait.

Felesége társaságában még három hetet kell kórházban töltenie, mielőtt a Lyon melletti Saint-Genis-Laval neurológiai rehabilitációs centrumába viszik.

Ahogy azt mi is megírtuk, a transzplantációra azért csak most kerülhetett sor, mert eddig a megfelelő donort várták. Az előkészületekben és az operációban egy ötvenfős egészségügyi stáb vett részt. A rehabilitáció akár 2-3 évig is eltarthat.

(MTI/AFP)

Még több orvosi bravúr az nlc-n:

  • Műtüdővel mentették a koronavírusos kismamát
  • Tízes veseátültetést végeztek egy texasi kórházban
  • Orvosi bravúr mentette meg az újszülött életét

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top