nlc.hu
Egészség

Így pótolhatod a leghatékonyabban a D-vitamint

Így pótolhatod a leghatékonyabban a D-vitamint

Átgondolt étkezéssel, májjal, hallal, tojással pótolhatjuk a D-vitamint? Hogyan lehet a leghatékonyabban bevinni a szervezetünkbe, és mi az, amivel nem érdemes próbálkoznunk?

Hiába hallani sokat a D-vitamin jelentőségéről már évek óta, tél végére sokunk szervezete D-vitamin-hiányban szenved. Nagyjából 1 éve, a koronavírus megjelenése óta jobban odafigyelünk a D-vitamin-bevitelre, azonban nem mindegy, milyen módon pótoljuk!

Miért kell pótolni a D-vitamint?

Mostanában a D-vitaminról, mint az immunrendszert erősítő vitaminról hallhatunk, amit érdemes komolyan venni: C-vitaminnal és cinkkel kombinálva rengeteget tehetsz azért, hogy ütőképes legyen az immunrendszered.

De a D-vitamin nem csupán az immunrendszerünk erősítéséhez járul hozzá: elegendő D-vitamin-szint nélkül az izmaink sem működnek megfelelően. Vagyis izmaink könnyebben meghúzódhatnak, és nagyobb eséllyel tapasztalhatunk izomfájdalmakat is.

A D-vitamin emellett hozzájárul a megfelelő mennyiségű kalcium felszívódásához és hasznosulásához is, valamint a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. A kalcium pedig többek között az erős csontokhoz és az egészséges fogakhoz nélkülözhetetlen.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Az, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk, több minden befolyásolja: nem mindegy, milyen az életvitelünk, a genetikánk, az a környezet, amiben élünk, és az sem, hogy hány évesek vagyunk. A nemzetközi ajánlások szerint egy egészséges felnőtt szervezet számára napi 1500-2000 NE/nap a megfelelő mennyiség a D-vitamin-hiány megelőzéséhez.

Csak étkezéssel nem tudjuk pótolni a D-vitamint

Csak étkezéssel nem tudjuk pótolni a D-vitamint (Fotó: Getty)

Több kutatás is alátámasztja, hogy a kor előrehaladtával csökken a szervezetünk vitaminfelvevő/megtartó képessége, így a D-vitamin-szintünk is csökkenhet. Ez persze, nem törvényszerű, de ha nem pótoljuk, a mai életforma mellett könnyen vitaminhiányos lehet a szervezetünk.

Hogyan pótoljuk a D-vitamint?

Azt már gyerekkorunk óta hallhatjuk, hogy a napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, és ez az elsődleges természetes D-vitaminforrás. Az utóbbi években azonban ez a megállapítás némileg csorbult, hiszen kiderült: nem mindenki képes ugyanolyan mértékben hasznosítani a D-vitamint. Plusz az sem mellékes, hogy az életformánk nem igen teszi lehetővé azt, hogy minden nap napfürdőzzünk.

Továbbá az sem mellékes, hogy a napfény káros UV-sugarakat is kibocsát, így nem feltétlen az órákig tartó napozás a legmegfelelőbb módja a D-vitamin pótlásának. Persze, a napfény már önmagában is kedélyjavító, így nem azt mondjuk, hogy ne menj napra, hanem azt, hogy pusztán napozással nem lehet pótolni a megfelelő mennyiségű D-vitamint.

Bizonyos ételek is tartalmaznak D-vitamint – főként a halfélék, a tőkehalmájolaj, a tojás és a máj bővelkedik benne. De tény, hogy igen nagy mennyiségben kellene elfogyasztani belőlük ahhoz, hogy a D-vitamin-szintünk valóban emelkedhessen.

A jelenlegi tudásunk szerint a D-vitamin-pótlás leghatékonyabb formája az, ha – egészséges életmód mellett – étrend-kiegészítővel biztosítod a szervezeted számára a vitamint. Ha azonban a kapszulás kivitelt már unod, tudd, hogy szuper egyszerű, spray formában is létezik már D-vitamin. Szó szerint egy-két fújás a szádba, és már eleget is tettél az aznapi D-vitamin-pótlásnak!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top