nlc.hu
Egészség

Fogturizmussal való visszaélés Írországban

Kamu fogászati kezelésre hivatkozva utaznak az ír fiatalok a Kanári-szigetekre nyaralni

Írországból a járvány miatt tilos külföldre utazni nyaralni, de sokan kamu fogászati kezelésre hivatkozva kerülik meg a szabályt.
Tengerpart Tenerifén

Írországban tömegessé vált a fogturizmussal való visszaélés a járvány miatt. Többnyire fiatalok azzal az ürüggyel ülnek repülőre, hogy sürgős fogászati kezelésre kell utazniuk valamelyik mediterrán országba – írja a 444 a Politico nyomán.

Írországból december óta tilos nyaralni menni külföldre, a halaszhatatlan üzleti, családi vagy egészségügyi okok azonban kivételt jelentenek. Ezt a kiskaput használják ki főleg a tizen- és huszonéves párok. A szabályozás ugyanis egy támogató kísérő utazását is megengedi.

Bejelentkeznek egy külföldi fogorvoshoz, majd a repülőtéren bemutatják a foglalásukat, és már repülnek is. Sokan a Kanári-szigetekre mennek, van olyan légitársaság, amelyik március 13-ig minden jegyet eladott a tenerifei járataira. De kapós még Barcelona, Marokkó és Törökország is.

A tenerifei fogorvosok egy része megelégelte a visszaéléseket, mert sok írtől kapnak foglalást, de a páciensek nagy része nem jelenik meg a rendeléseken. Ezzel elveszik az időpontokat azoktól, akik tényleg kezelésre szorulnak.

Hét fogorvosi rendelő ezért arra készül, hogy minden kamuzó írt feljelentenek az ír hatóságoknál, ahol 500 euró a pénzbüntetés. Ám az ír bíróságok már korábban jelezték, hogy nincs kapacitásuk az ilyen ügyekre.

(Kiemelt kép: Pixabay/Tsvetelina Ivanova)

A Kanári-szigetek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top