nlc.hu
Egészség

Ez történik, ha három napig böjtölünk

Ez történik a testeddel, ha 3 napig böjtölsz

Böjtölésbe orvosi felügyelet és előzetes vizsgálatok nélkül belekezdeni veszélyes! Ha belevágunk, mindenképp a fokozatosság lebegjen a szemünk előtt. Mi történik a testünkkel, ha három napig nem eszünk semmit? Van, aki kipróbálta, és leírta a tapasztalatait.

Már az elején szögezzük le: böjtölni senki se kezdjen bele előzetes orvosi konzultáció és vizsgálatok nélkül! Ha a szakember és az eredményeink lehetővé teszik, hogy kipróbáljuk ezt a fajta méregtelenítést, akkor is a fokozatosságot tartsuk szem előtt. Ezen az elven haladt Medhi Yacoubi francia üzletember, a Medium Lifetizr oldal szerzője is, aki három évvel ezelőtt először tizenhat órás böjtöléssel kezdte, majd kipróbálta a napi húszórás, később a 48 és 72 órás koplalást is.

TILOS böjtölésbe kezdeni azoknak, akiknek van valamilyen alapbetegsége:

  • 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek,
  • a terhes vagy szoptató anyukáknak,
  • az étkezési zavarokkal küzdőknek vagy azoknak, akiknek voltak ilyen problémái,
  • szívbetegséggel élőknek, alacsony vérnyomásúaknak,
  • akinek immunproblémái vannak,
  • pajzsmirigy-túlműködéssel küzdőknek.

Mit tesz a testünkkel a böjt?

Ha két napnál tovább koplalunk, beindul a szervezetünkben az autofágia folyamata. Az autofágia a sejtek önemésztése, amikor szétszedik magukat és megszabadulnak a felesleges vagy működésképtelen elemektől. A rosszul működő fehérjék, sejtszervek és más alkotórészek kitakarításával a sejt sokkal optimálisabban képes működni.

A böjt végzése során a következő kellemetlen tünetekkel szembesülhetünk:

  • fejfájás
  • fáradékonyság
  • alacsony vérnyomás és alacsony vércukorszint
  • koncentrációs nehézségek, a reakcióidő lecsökkenése
  • alvászavarok
  • ingerlékenység, stressztűrő képesség csökkenése

Semmiképp se vágjunk bele tapasztalat nélkül huzamosabb koplalásba. A huszonnégy óránál hosszabb böjtölés nagyon megterhelő a szervezet számára, és csak akkor ajánlatos belekezdeni, ha rendelkezünk már egy böjtölési rutinnal.

Első nap

Yacoubi szombat este fél 9-kor kezdte el a böjtöt. Mivel hozzászokott a húszórás böjtökhöz, az első nap zökkenőmentes volt. A gondok az első húsz óra leteltével kezdődtek, hiszen a szervezettel nehéz megértetni, hogy nem fog egyhamar csillapodni az éhség.

Az éhségérzet csökkentéséhez Yacoubi húsleveskockát szopogatott, illetve herbateát és kávét ivott. Böjtöléskor elengedhetetlen a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása. A böjt egyik „mellékhatása” az álmatlanság, Yacoubi is ezt tapasztalta, nehéz volt elaludnia.

Mi történik a testünkkel ha böjtölünk

Figyeljünk a napi folyadékbevitelre.(Fotó: Getty Images/ Alexandra Troyan / EyeEm)

Második nap

A második nap a francia üzletember fejfájással ébredt, és hamarosan szédülni kezdett. Kávéval és magnéziumtablettával indította a napot, de mivel a fejfájás nem múlt el, ismét egy leveskockát szopogatott (a nátrium és más elektrolitok hiánya gyakran okoz fejgörcsöket). Ezúttal könnyebb volt elaludnia, mert fáradtabbnak érezte magát, és az éjszaka is zavartalanul telt.

Tipp

Ilyenkor rengeteg felesleges anyagtól, zsírtól, koleszterintől, sótól, húgysavtól megszabadul a szervezet. A böjt alatt nagyon fontos, hogy végezzünk a légzőgyakorlatokat, meditációt és fogyasszunk legalább három-három és fél liter vizet.

Harmadik nap

A harmadik nap reggelén Yacoubit ismét fejfájás kínozta, amit ismét leveskockával orvosolt. A nap legnagyobb részében nem volt különösebben éhes. Délután 4 körül azonban hirtelen úgy érezte, minden energiája odavész, teljesen elgyengült, csak nehezen volt képes megmozdulni. Mivel ekkor már csupán néhány órája volt hátra, azzal tartotta magában a lelket, hogy nemsokára ehet.

Koplalás után

  • csak fokozatosan érdemes újra ételt venni magunkhoz. Yacoubi először néhány szem gyümölcsöt és zöldséget evett, majd később fogyasztott el egy teljes vacsorát.
  • a szerző miután befejezte a böjtölést, sokkal éhesebbnek érezte magát, mint általában, és egy hétbe telt, mire étvágya visszatért a megszokotthoz. Ezért is érdemes pontos étrendet kialakítani a koplalás előtti időszakra és utána is.

Mindenesetre senkinek nem javasoljuk, hogy így kísérletezzen. Az ésszerű, az egészségügyi állapotunknak megfelelő diétát kövessük!

Olvass otthoni edzésről is nlc.-n: 

via

(Nyitókép: Getty Images/Westend61)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top