nlc.hu
Egészség

Oltási igazolvány

Változik az oltási igazolás tartalma Magyarországon, fontos elem került ki belőle

Nem lesz benne, hogy az igazolás tulajdonosát milyen vakcinával oltották be.

A 24.hu vette észre a szombati Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet módosítását, amelyből kiderül, hogy az eddigi tervekkel ellentétben az oltási igazolás nem fogja tartalmazni, hogy a tulajdonosát milyen típusú védőoltással oltották be. A „védőoltás típusa” szövegrészek a módosítás értelmében hatályukat vesztik. A lépés érdekessége, hogy az Európai Unió országai közül Lengyelország már bejelentette, hogy nem fogja védettként elismerni azokat, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal vannak beoltva. Tehát például az orosz vagy a kínai vakcinákat nem ismerik el a lengyelek. Itt meg kell jegyezzük, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be, és amúgy nemrég tért haza Lengyelországból. 

koronavírus elleni vakcina

Fotó: Unsplash

A 24.hu szerint karantén vár azokra, akik Csehország és Szlovákia felől lépnek be Lengyelországba és nem olyan vakcinával vannak beoltva, amelyet az EU engedélyezett. Azt írják, hogy mindkét helyen súlyosabb a járvány, mint Lengyelországban.

A portál megjegyzi, hogy intézkedés hatása több kérdést is felvet, ezek közül a legfontosabb, hogy a védőoltás típusát nem tartalmazó oltási igazolással egyáltalán beengednek-e bárkit is például Lengyelországba, vagy azok is pórul járhatnak, akiket nem a Magyarországon legnagyobb mennyiségben használt kínai vagy orosz vakcinákkal oltottak be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top