nlc.hu
Egészség

A koronavírus-vakcina hatása a poszt-covidra

Szlávik János: A poszt-covidon is segít az oltás

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának nyilatkozott. Ezredszer is elmondta, hogy miért fontos oltatni, és egy újabb megfigyelésről is beszámolt.

„Az oltásokkal és a járványügyi intézkedésekkel le fogjuk győzni mindegyik mutáns vírusvariánst” – közölte Szlávik János. Elmondta, hogy a járványügyi helyzet tovább súlyosbodik, egyre több a fertőzött és a halottak száma, és azt is hozzátette, hogy a korábbi hullámok tapasztalata, hogy a szigorító intézkedések bevezetésétől néhány hétnek el kell telnie, hogy azok eredményei látszódjanak. Szlávik szerint még ebben a stádiumban lehetünk, és ez magyarázza, hogy hazánkban egyre nő a fertőzöttek száma.

szlávik jános oltás előtt fecskendővel

Budapest, 2020. december 26. Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Magyarországon jelenleg az angol mutáns a domináns, amelyik sokkal jobban terjed emberről emberre, súlyosabb megbetegedéseket okoz, fiatalabbakat is meg tud támadni, és  halálosabb, mint a korábbi variánsok. Szlávik elmondta, hogy Magyarországon a brit variáns mellett találtak már dél-afrikai és cseh változatot is.

Oltani, oltani, oltani!

Szlávik János példaként említette, hogy Nagy-Britanniában a védőoltások segítségével sikerült meggátolni a nagyobb járvány kialakulását, ott csökken az esetszám és a kórházba kerülők száma. Álláspontja szerint Magyarországon tovább kell oltani, hogy a legtöbb ember megkapja legalább az első oltást. Közölte azt is, hogy azokban az országokban, ahol sokat oltanak, elkezdett csökkenni az esetszám, illetve a kórházba kerülők és a halálos áldozatok száma is, ezért az emberek, ezt látva, sokkal jobban bíznak a vakcinákban.

Könnyebb a poszt-covid

Szlávik János egy friss tanulmányra hivatkozva beszámolt arról, hogy ha a fertőzésből felgyógyultak 15, újabban akár 30 százalékát érintő úgynevezett hosszú Covid-szindrómában szenvedők a gyógyulás után három hónappal védőoltást kapnak, akkor a vakcina „komoly jótékony hatással lehet” a tüneteikre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top