nlc.hu
Egészség

Javul a helyzet Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia végre lazíthat, enyhítettek a járványügyi szabályokon

Azért utazgatni még mindig nem ajánlott, az éttermek is zárva maradnak, de legalább a létszámkorlátozások nem olyan szigorúak már. Most azzal számolnak, hogy június vége felé jöhet a teljes nyitás.

Feloldották hétfőn Angliában a koronavírus-járvány megfékezése végett csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat. A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején elrendelt korlátozások értelmében az Angliában élők eddig csak a legindokoltabb esetekben – például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás, az oltási központok felkeresése vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából – hagyhatták el otthonukat. Munkába is csak azok járhattak, akiknek otthoni munkavégzése nem volt megoldható.

Ugyan a hétfőtől érvénybe léptetett szabályok alapján ezek a jogi korlátozások megszűntek, létszámkorlátozások azonban még vannak, bár ezek is enyhültek: mostantól legfeljebb hat, nem ugyanabban a háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában szabadtéren, beleértve a magántulajdonú ingatlanok kertjeit is. Eddig legfeljebb két, nem egy fedél alatt lakó ember lehetett együtt közterületen, és ők is csak indokolt esetben, például közös bevásárlás vagy testedzés céljából.  Megnyílnak hétfőtől a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét hódolni lehet a közkedvelt angliai szabadidős tevékenységnek, a pikniknek, de ezeken a helyszíneken is be kell tartani az összejövetelekre érvényes létszámkorlátozásokat.

A vendéglátóhelyek továbbra is zárva tartanak, csak elvitelre, illetve házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. Ugyancsak zárva kell még tartaniuk a nem alapvető fontosságú közszükségleti cikkeket árusító üzleteknek, az edzőtermeknek és a szórakoztató létesítményeknek, köztük a moziknak és a színházaknak.

A brit kormány változatlanul azt kéri, hogy aki teheti, továbbra is dolgozzon otthonról, mindenki csak a legszükségesebb esetekben használja a tömegközlekedést és lehetőleg maradjon lakóhelyének tágabb környezetében. Az Angliában élők számára továbbra is tilos a turisztikai célú külföldi utazás. Ennek engedélyezése a kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend alapján legkorábban május 17-től várható, az összes korlátozás feloldását pedig legkorábban június 21-re célozza.

A nagy-britanniai járványhelyzet az oltási kampány hatására folyamatosan és jelentős ütemben javul. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatsora szerint a vasárnap este zárult 24 órában országszerte 19-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-ben, míg a januári tetőzés idején előfordult, hogy naponta több mint 1300 halálos áldozata volt a Covid-19-nek. A brit oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig több mint 30 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság csaknem 60 százalékát már beoltották.

Emberek érkeznek a koronavírus elleni oltás felvételére a londoni Westminster-apátságban kialakított oltóközpontban 2021. március 10-én.

Emberek érkeznek a koronavírus elleni oltás felvételére a londoni Westminster-apátságban kialakított oltóközpontban 2021. március 10-én (Fotó: MTI / AP / PA / Stefan Rousseau)

Koronavírus-járvány a világban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top