nlc.hu
Egészség

Így halad tovább a magyarországi oltási terv

Közel negyedmillió Pfizer-vakcina érkezett, ők kapnak belőle

Ebből a védőoltásból áprilisban összesen körülbelül egymillió adagot szállítanak le.

Csaknem 250 ezer Pfizer-BioNTech vakcina érkezett szerdán Magyarországra, ez a mennyiség mintegy 50 százalékos növekedést jelent a március utolsó hetében beérkezett adagok számához viszonyítva. A mostani a 16. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, és az április 7-i adagokkal a vállalat által Magyarországra szállított vakcindózisok mennyisége megközelíti az 1,7 millió adagot.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján az országos oltási munkacsoport vezetője elárulta, kiket oltanak be a most érkezett Pfizer–BioNTech-vakcinákkal. György István ismertetése szerint az összesen 246 870 adag védőoltásból

  • 114 ezret olyanoknak adnak be, akik már megkapták az első dózist,
  • 100 ezret a pedagógusok beoltásának csütörtökön kezdődő második körében használnak fel,
  • a maradék 32 ezer beadását pedig a megyei oltási munkacsoportok döntése szerint a háziorvosok szervezhetik meg.

Beszélt arról is, hogy jelenleg a múlt héten érkezett 250 ezer adag Szputnyik V vakcinával, illetve a mai napon érkező 246 870 adag Pfizer-BioNTech-vakcinával tudnak oltani. Ebből 114 ezret a második körös oltásokra szánnak, 114 ezer adagot pedig a pedagógusok rendkívüli oltására különítettek el. Emellett továbbra is oltanak még a maradék Moderna, AstraZeneca és Sinopharm vakcinákkal.

Hozzátette, az elmúlt napokban dolgoztak a honvédségi oltóbuszok is, Nógrád és Komárom-Esztergom megye több mint 20 kistelepülésén adták be a vakcinákat, de mozgó oltópontok munkájában most néhány nap szünet következik, ugyanis a katonák második körös oltásához van szükség a buszokra, de ezután folytatják majd a munkát a kisebb településeken.

(via MTI/hvg.hu/mfor.hu)

Előkészítik a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját második adag oltásához a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítvány VIII. kerületi idősek otthonában 2020. február 6-án.

Előkészítik a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját második adag oltásához a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítvány VIII. kerületi idősek otthonában 2021. február 6-án (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A legfrissebb hírek a koronavírus elleni vakcinákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top