Dániában leállnak az AstraZeneca vakcinával

Farkas E. Lina | 2021. Április 14.
Dánia lett az első ország, ahol tartósan leállítják az AstraZeneca vakcinával való oltást.

A vérrögképződéssel kapcsolatos aggodalmak miatt döntöttek így, és emiatt várhatóan lassul az oltás üteme az országban. A dán hatóságok átmenetileg a Johnson & Johnson vakcináját sem használják, mert Amerikában néhány beoltott szervezetében vérrög alakult ki. Ezért az Egyesült Államokban is felfüggesztették az oltóanyag használatát

Hat embernél alakult ki vérrög az oltástól számított 6-13 napon belül. Egyikük meghalt, a másik válságos állapotban került kórházba. Mindannyian 18 és 48 év közötti nők voltak. Amíg a két egészségügyi szervezet vizsgálja a vakcina és a vérrög kialakulása közötti összefüggéseket, a szövetségi oltási rendszerben – például a tömeges oltópontokon – leállítják a Janssen oltóanyag használatát.

 

De visszatérve a dánokhoz, Soren Brostrom, a dán egészségügyi hatóság vezetője azt mondta, hogy ha Dánia rosszabb helyzetben lenne, és őket is érintette volna a járvány harmadik hulláma, akkor nem hezitálnának, hogy újra használják-e az AstraZenecát. Azt sem zárja ki, hogy a jövőben újra oltanak a vakcinával. Hozzátette, Németországban szerdán arról döntöttek, hogy a 60 éven aluliaknak akkor sem adnak többé AstraZeneca-féle védőoltásból, ha már csak a második adag van hátra. Helyette a Pfizer/BioNTech-, vagy a Moderna-féle készítmény alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként. 

(BBC, 444)

Fotó: Getty Images

Kapcsolódó:

Exit mobile version