nlc.hu
Egészség

Lehet alkoholt inni koronavírus elleni oltás után?

Beoltottak: most ihatok egy pohárral, vagy azzal rontom a koronavírus-vakcina hatását?

Mi az igazság? Kell a teljes absztinencia, miután beoltottak minket a koronavírus-elleni vakcinával, vagy a mértékletes alkoholfogyasztás nem gyengíti az immunitás kialakulását?
alkohol, sör, pohár

Alkohol! Igen, vagy nem?

Decemberben különböző információk keringtek arra vonatkozóan, hogy aki megkapja a Szputnyik V oltást, az fogyaszthat-e alkoholt vagy sem. Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője először azt nyilatkozta, hogy a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról.

Mint mondta, az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani, mert az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes is egyetértett a fentiekkel, azt mondta, szerinte is szüneteltetni kell ez idő alatt az alkoholfogyasztást, valamint az immunrendszert elnyomó gyógyszerek fogyasztását. Mindezt később pontosította Alakszandr Gincburg akadémikus, aki felhívta a figyelmet, hogy szó sincs semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás ésszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre. 
Az akadémikus azt is mondta, hogy a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen képes legyengíteni az immunitást, ami azt jelenti, hogy képes csökkenteni a vakcináció hatékonyságát vagy azt értelmetlenné tenni. „Hasonlóképpen, az alatt a 42 nap alatt, amíg kialakul a koronavírussal szembeni védettség, nem ajánlott az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedni. Ezek standard ajánlások vakcináció esetén, a legnagyobb hatékonyság biztosítása érdekében” – mondta Alakszandr, hozzátéve, hogy ez nemcsak a Szputnyik V-re, hanem minden vakcinára vonatkozik.

„Ettől függetlenül nyomatékosan tanácsoljuk, hogy mindegyik oltás után három napig tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól”

– emelte ki. A felvetéseik olyan tudományos szakirodalmon alapul, amely az alkoholfogyasztást a gyengébb immunrendszerrel kapcsolja össze. Eleanor Riley, az Edinburghi Egyetem immunológusa a New Scientistnek elmondta: „A nagyivóknak sok problémájuk van, és a az egyik ezekből a gyenge immunfunkció.” Azt is írják, hogy a nagyivók esetében különösen nagy a kockázata annak, hogy elkapják a koronavírust, ezért nagyon fontos számukra, hogy a felajánlott oltásokat ne utasítsák vissza.

Nem csak az orosz, Szputnyik vakcina kapcsán esett szó az alkohol kérdésről

Brit orvosok a saját fejlesztésű oltásaikkal kapcsolatban is hasonlót javasolták, pontosabban azt, hogy a beadatásuk előtt egy ideig lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt.  Bár úgy néz ki, hogy a mértékletes ivás semmilyen hatással nincs az oltások hatékonyságára. Legalábbis Richard Watkins, az Északkelet-Ohioi Orvosi Egyetem kutatója a prevention.com-nak azt nyilatkozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az alkoholfogyasztás gyengítené az antitestek képződését, ő úgy véli, nem kell attól tartani, hogy az ital semlegesíti a vakcina hatását.

A kutató azt javasolja, hogy az oltást követő napokban más okból érdemes az alkoholfogyasztásra odafigyelni. Néhány ember ugyanis influenzaszerű mellékhatásokat tapasztalhat az oltakozás után, láztól, hidegrázástól, fáradtságtól és fejfájástól szenvedhet, ezek pedig másnaposan nem lesznek kellemesebbek. Hasonlókat ír az amerikai Forbes is, a cikkben arra is kitérnek, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) oltás beadására és felhasználására vonatkozó irányelvei nem említik az alkoholt; az egyetlen figyelmeztetés, amelyet az FDA a vakcinákra ad, súlyos allergiákkal kapcsolatos. Hasonlóképpen a hazai Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlásai sem térnek ki az alkoholfogyasztás kockázataira.

Nincs szakmai konszenzus

A Drinkaware jótékonysági szervezetének független orvosi tanácsadó testülete szintén útmutatást tett közzé a kérdésben. A testület azt tanácsolja, hogy ne igyunk két napig az oltás megkezdése előtt, majd két hétig utána annak érdekében, hogy az immunrendszer a lehető legjobban reagáljon az oltásra és később megvédjen minket. A New Scientist ezzel szemben azt írja, hogy az Oxfordi Egyetem oltási kísérleteinek önkénteseinek nem mondták, hogy az oltások során tartózkodjanak az alkoholtól. A Pfizer pedig megerősítette, nem adnak ellenjavallatot az alkoholfogyasztással és az oltással kapcsolatban.

Egyelőre úgy tűnik, nincs szakmai konszenzus arra vonatkozóan, hogy az alkohol milyen hatással van az immunitásra, de abban kiegyezhetünk, hogy minél biztosabb eredményért érdemes elhagyni vagy minimálisra csökkenteni az alkoholfogyasztást az oltást követő időszakban. 

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top