nlc.hu
Egészség

Második oltás AstraZeneca-féle vakcinával Németországban

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

A 60 év alattiak akkor sem kaphatnak AstraZeneca-féle vakcinát Németországban, ha már csak a második adag van hátra belőle.

A 60 éven aluliaknak akkor sem adnak az AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.

Akik az első adagként AstraZeneca-féle oltást kaptak, azoknál a második oltásnál a hírvivő RNS-re (mRNS) alapuló vakcinák közül kell választani ebben a korcsoportban. Így egyelőre a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna készítménye alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként.

AstraZeneca oltás Németországban

Útbaigazító tábla a Pfizer/BioNtech és az AstraZeneca oltásához a németországi Bonnban (Fotó: Ying Tang / NurPhoto via AFP)

Németországban március végén arról már döntöttek, hogy a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca-féle védőoltások használatát Németországban. Erre azután került sor, hogy a legújabb legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatással, agyi vérrögképződéssel járhat. 

Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint keddig a lakosság 6,2 százaléka – 5,12 milló ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 13,6 millió ember, a lakosság 16,3 százaléka kapott.

Az oltási kampány nagyban épít a Johnson & Johnson (J&J) egydózisú vakcinájára, amelynek bevezetését ugyancsak agyi trombózisos esetek miatt felfüggesztették. A késés miatt könnyen előfordulhat, hogy Németországban nem tudják elérni a kampánytervet, hogy szeptember 22-ig minden felnőttnek biztosítsanak védőoltást a Covid-19 ellen. Mint írták, a kampányterv alapján egyedül a J&J-vakcinából több mint tízmillió adagot kellene beadni június végéig, és nem lehetne behozni a lemaradást, ha tartósan mellőzni kellene az amerikai óriáscég szérumát.

(MTI)

AstraZeneca az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top