nlc.hu
Egészség

Az aszpirin és az AstraZeneca hatása

Az aszpirin is veszélyesebb az AstraZeneca vakcinánál

Annak az esélye, hogy az AstraZeneca védőoltás miatt vérrög alakuljon ki az ember szervezetében: 0,0001 százalék. Akkor miért vetették fel, hogy az oltással együtt aszpirint kellene beadni a pácienseknek?

Az elmúlt napokban sok hír foglalkozott a koronavírus ellen kifejlesztett AstraZeneca-vakcinával, miután kiderült, hogy nagyon ritka esetekben vérrögképződést okozhat a készítmény, amely trombózishoz vezethet. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is megvizsgálta a védőoltást és azt találta, hogy lehet összefüggés a vakcina és a trombózisos esetek között. Emiatt, a vérrögképződés veszélyét 2 mint a vakcina nagyon ritka mellékhatását – fel kell tüntetni a készítmény dobozain. 

Ez a hír persze sokakat nyugtalanít, olyannyira, hogy többen éppen a vérrögképződés kockázatától tartva utasítják el a koronavírus elleni vakcinát. Mielőtt azonban a kedves olvasó is megijedne, érdemes a számok nyelvére lefordítani mindezt: Nagy-Britanniában március 24-ig 18 millió embert oltottak be az AstraZeneca vakcinával, ezután pedig 30 esetben tapasztaltak vérrögképződést, amelyből 7 esetben okozott halált a trombózis. A 18 millió emberre jutó 30 eset 0,0001 százalékot jelent, ami elenyészően kevés, ráadásul, az AstraZeneca vakcinánál jóval gyakrabban fordul elő a vérrögképződés a hormonális fogamzásgátlók használata során, azokat azonban mégis rengetegen használják. 

Mennyire komoly az AstraZeneca vakcina kockázata?

Az AstraZeneca vakcina esetén 0,0001% a vérrögképződés rizikója (Fotó: Getty Images)

Aszpirint ide, de rögtön! Vagy mégsem?

A témát egy panelbeszélgetés során is megvitatták Nagy-Britanniában, a panelben pedig többek között helyet kapott a brit kormány vészhelyzetekre létrehozott tudományos tanácsadó csoportjának (SAGE – Scientific Advisory Group for Emergencies) egyik orvosszakértője, Calum Semple professzor is, aki egy fontos dologra hívta fel a figyelmet – számolt be az Express brit napilap. 

Az történt ugyanis, hogy a panel moderátori feladatait ellátó rádiós műsorvezető, Nick Ferrari felvetette, hogy a vérrögképződés ellen az oltással együtt aszpirint kellene beadni a pácienseknek, az ugyanis vérhígító hatású. Bár ez valóban így van, az aszpirint ugyanis többek között szívinfarktus vagy stroke megelőzésére is alkalmazzák, ez egy vészhelyzeti megoldás, amely a vakcina beadásával nem biztos, hogy összeegyeztethető. Az említett Semple professzor rögtön fel is hívta a figyelmet, hogy az aszpirin szedésének is megvannak a maga kockázatai.

„Tudja, az aszpirin talán még veszélyesebb is [mint az AstraZeneca vakcina – a szerk.] – mondta a szakember. Az aszpirin szedése ugyanis egyes embereknél gyomorfekélyt okoz, ezzel pedig csak arra szerettem volna rámutatni, hogy a gyógyításban mindennek megvannak a kockázatai. A lényeg, hogy igyekezzünk a kockázatokat a minimumra szorítani.”

A professzor hozzátette, nem aggódik amiatt, hogy több helyen átmenetileg felfüggesztették, vagy korlátozták az AstraZeneca vakcina alkalmazását. 

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top