nlc.hu
Egészség

A koronavírusból gyógyultaknál megnőhet a mentális betegségek rizikója

A Covid-túlélőknél magasabb lehet a depresszió és a szorongás kockázata

A kutatók egyelőre még vizsgálják a koronavírus és a mentális betegségek kapcsolatát.

Egy friss kutatás szerint a koronavírus-fertőzést követő hat hónapban a betegség túlélőinél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki depresszió és szorongás, de az agyvérzés rizikója is megnő a gyógyulást követő fél évben – írja a Popular Science.

A lap a University of Oxford által április-6-án publikált kutatási anyagra hivatkozik. A brit egyetem kutatói több mint 230 ezer Covid-túlélő kórtörténetét vizsgálták meg és azt találták, hogy a 10 évesnél idősebb páciensek körülbelül egyharmada tapasztalt valamilyen pszichiátriai vagy neurológiai problémát a gyógyulását követő hónapokban. A tudósok a The Lancet tudományos folyóiratban tették közzé a kutatási anyagot.

A covid-túlélőknél fokozódik a mentális betegségek kockázata

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A vizsgálatban 13, úgynevezett neuropszichiátriai tünetegyüttest vizsgáltak, olyan gyakoribb betegségektől kezdve, mint a szorongás vagy a depresszió, olyan, komolyabb idegrendszeri problémákig, mint a demencia vagy az úgynevezett vértelen, azaz iszkémiás stroke.

A Covid-túlélők leggyakrabban enyhe formában találkoztak a mentális betegségekkel: a kutatáshoz felhasznált adatok szerint a vizsgált 230 ezer ember 17,4 százaléka tapasztalt szorongásos tüneteket, míg 13,7 százaléknál jelentkezett valamilyen hangulati ingadozás. A súlyosabb szövődményeknél 2,1 százalék volt az iszkémiás stroke és 0,7 százalék a demencia előfordulási aránya.
Utóbbi két szövődmény jellemzően azoknál fordult elő gyakrabban, akiknél a koronavírus-fertőzés is súlyosabb tüneteket okozott. Az intenzív osztályra bekerülő páciensek 7 százalékánál fordult elő iszkémiás stroke és 1,7 százalékuk tapasztalta a demencia jeleit.

A kutatók az adatokat összevetették az influenzából, illetve más légzőszervi betegségből kigyógyult páciensek kórtörténetével, hogy megnézzék, náluk hogyan alakul a fenti mentális betegségek és egyéb szövődmények rizikója. Az eredmény egyértelmű: az influenzából gyógyultakhoz képest a koronavíruson átesett betegeknél 44 százalékkal magasabb volt az esélye a fentiek kialakulásának a pozitív Covid-diagnózist követő hat hónapban. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a korona-túlélőknél gyakrabban alakult ki valamilyen, jellemzően alkohollal vagy kábítószerrel kapcsolatos függőség, probléma, és gyakrabban fordultak elő náluk alvászavarok is.

„Az egészségügyi rendszereknek fel kell készülnie a kutatási adatokban látható betegigények kezelésére” – figyelmeztetett Max Taquet pszichiáter, az Oxford egyetem kutatásának társszerzője.

Nem a koronavírus okozza a depressziót, agyvérzést

A brit kutatók hangsúlyozták, hogy a Covid-19 vírus maga nem felelős a fentiekben említett problémákért, csupán a koronavírus és a mentális betegségek közti összefüggést tudták egyelőre kimutatni. Egyes vizsgált betegeknél ugyanis már korábban diagnosztizáltak mentális betegséget, azonban a Covid-fertőzést követően sokuknál a korábban jól kezelt tünetegyüttesek is előjöhettek.

A kutatók emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az ok-okozati összefüggéseket lehet, hogy fordítva kell nézni, azaz, egy demenciával diagnosztizált páciensnél nagyobb a Covid-fertőzés rizikója. Emellett a különböző mentális betegségek kialakulása vagy felerősödése összefüggésben állhat a világjárvány okozta karanténhelyzettel is. A brit kutatók ezért további vizsgálatokat sürgetnek, hogy részletesebb válaszokat kapjanak.

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top