A pandémia miatt sokkal nagyobb hangsúly van azon is, hogy mi kerül a tányérunkra, és az, hogy milyen vitaminokkal erősítjük az ellenálló képességünket.
Gyors vagy egészséges vacsora? Nem kell lemondanod egyikről sem!
A változatos étrend és a vitamindús táplálkozás a home office idején könnyebben kivitelezhetőnek tűnik, azonban ez nem feltétlenül van így: mivel nincs meg a megszokott kerete a napunknak, reggel nem indulunk el a munkába, délután pedig nincs honnan hazaérkezni, ezért a munkaidőnk könnyen belenyúlhat az estébe is. Ezáltal azonban az étkezések is kapkodóvá válhatnak, és a vacsorát is letudhatjuk egy-egy szendviccsel. Megértjük, ha sem időd, sem kedved nincs hosszasan időzni a konyhában, de ez nem jelenti azt, hogy a szendvics az egyetlen megoldás.
Ha néhány perccel több időt szánsz a vacsorád elkészítésére, nemcsak finom, hanem egészséges fogásokat tehetsz az asztalra. Erre nyújtanak tökéletes megoldást a konzerv, valamint a fagyasztott zöldségek, amik a frissekhez hasonlóan rengeteg értékes tápanyagot és vitamint tartalmaznak, és mindig kéznél vannak. Most 3 olyan receptet mutatunk, amikkel amellett, hogy nem kell lemondanod az egészséges vacsoráról, még másnap ebédre is tökéletes fogások lehetnek – ha marad belőlük.
Édesburgonyás-csicseriborsós lepény fetás joghurttal
Ha meleg vacsorára vágysz, de este már nem szeretnél hosszasan a konyhában időzni, ez az édesburgonyás-csicseriborsós lepény a neked való!
Hozzávalók:
· 1 doboz Bonduelle Vapeur csicseriborsó
· 1 nagy édesburgonya
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 kis hagyma
· 1 teáskanál őrölt római kömény
· 1 teáskanál őrölt koriandermag
· ½ teáskanál cayenne bors
· 1 csokor petrezselyem
· 1 doboz görög joghurt
· 5 dkg feta
· 1 tojás
· 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
· só, bors
· olaj
Elkészítés:
Hámozd meg az édesburgonyát, és reszeld le egy nagy lyukú reszelőn. Ezt követően törd össze a csicseriborsót egy villával, majd add az édesburgonyához az apróra vágott hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel együtt.
Üsd bele a tojást, és adagolj hozzá annyi lisztet, hogy lepényeket tudj belőle formázni. Fogj egy serpenyőt, önts bele kevés olajat, és alacsony-közepes lángon süsd meg a lepényeket, oldalanként 8-10 percig. Amíg sül, addig törd össze a feta sajtot, keverd el joghurttal, és tálaláskor kanalazz belőle a zöldséges fasírt mellé.
Lencse ropogósok zöldsalátával és paradicsom chutney-val
Ha este már nem szeretnéd bekapcsolni a sütőt, de valami laktató, mégis könnyű vacsorára vágysz, ezt a receptet készítsd el!
Hozzávalók:
· 1 doboz Bonduelle Vapeur lencse
· 1 piros kaliforniai paprika
· 1 hagyma
· 1 tojás
· 5 dkg liszt
· 1 csokor petrezselyem
· 2 teáskanál füstölt pirospaprika
· 1 doboz rukkola, madársaláta vagy más zöldsaláta
· 1 nagy lila hagyma
· 0,5 kg paradicsom
· 50 ml vörösborecet + egy kevés a salátához
· 2 evőkanál barna cukor
· só
· bors
· olívaolaj
· napraforgó olaj
Elkészítés:
A paradicsom chutney-hoz vágd apróra a lila hagymát, kockázd fel a paradicsomot, és egy serpenyőben pedig karamellizáld meg a cukrot, majd dobd bele a lila hagymát. Ha szépen bevonta a hagymát a karamell, keverd hozzá az ecetet és a paradicsomot, majd forrald kis lángon addig, amíg besűrűsödik.
Ez után fogj egy tálat, és a lecsepegtetett lencsét törd össze villával, add hozzá az apróra vágott kaliforniai paprikát, a hagymát és a petrezselymet. Üsd bele a tojást, add hozzá a lisztet és a füstölt pirospaprikát, sózd, borsozd, majd alaposan keverd össze, és tedd a hűtőbe 15 percre.
Ha letelt a negyedóra, formázz a masszából pogácsákat, tedd egy tálba, locsold meg olívaolajjal és vörösborecettel, majd kínáld salátaágyon, paradicsom chutney-val.
Pita fokhagymás canellini babpürével, sült koktélparadicsommal és cukkinivel
Ez a canellini laktató, egészséges és nagyon gyorsan elkészül, így percek alatt mennyei vacsorát tehetsz az asztalra.
Hozzávalók:
· 1 doboz Bonduelle Vapeur Cannelini fehérbab
· 4 db pita
· 1 cukkini
· fél citrom
· 1 gerezd fokhagyma
· fürtös koktélparadicsom
· 5 dkg pisztácia
· chilipehely
· friss menta
· olívaolaj
· só, bors
Elkészítés:
Fogj egy tepsit, tedd bele a koktélparadicsomokat, és a karikára vágott cukkinit, locsold meg őket olívaolajjal, sózd, borsozd, borsozd, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd 10-15 percig. Ha megsültek, vedd ki a zöldségeket, és a helyükre tegyél olívaolajjal meglocsolt pitákat, és 5 perc alatt süsd őket készre.
Közben pürésítsd a babot, keverd hozzá az olívaolajat, a citrom levét, a zúzott fokhagymát, majd fűszerezd sóval, borssal.
Amikor a piták már aranybarnára sültek, kend meg őket a babpürével, tegyél rá néhány szem sült paradicsomot és cukkinit, majd szórd meg fenyőmaggal, locsold meg olívaolajjal, és hintsd meg egy kevés meg chilipehellyel.