Egészség

Ezekre figyelj: 5 korai jel, ami demenciára utalhat (x)

A korai felismerés a demencia esetében is nagyon fontos, ezért érdemes figyelnünk a jeleket az idős hozzátartozóinknál!

Ezekre figyelj: 5 korai jel, ami demenciára utalhat (x)
Az demencia különböző típusai a 60 éven felüliek jelentős hányadát érintik, és nem egyszerű a felismerése sem, hiszen az érintettek jellemzően nem tudják, hogy betegek. Pedig a korai felismerés nagyon fontos, hiszen ha időben elkezdődnek a kezelések, és elővigyázatosak maradunk, akkor akár hosszabb ideig is elkerülhetjük az otthonba költöztetést.

1.       Feledékenység

Mindenkivel előfordul időnként, hogy elfelejti, miért is ment be a kamrába, de ha ez már mindennapos eset, akkor érdemes odafigyelni rá. A demencia egyik leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, melynek jellegzetes korai tünete a feledékenység, ezért ha azt tapasztaljuk, hogy idősebb rokonainknak egyre több apróság megy ki a fejéből, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

2.       Nehéz új dolgokat tanulni

Szintén nagyon korai jele a demenciának, hogy az érintettek már nem tudnak egyszerűen megtanulni új dolgokat – legyenek azok bármilyen könnyűek is. A tanulásra való fogékonyság természetes módon is csökken kicsit az idők során, de ha már az egyszerűbb folyamatok és tevékenységek elsajátítása is nagy nehézségekbe ütközik, az jelezhet komolyabb gondot is.

Ezekre figyelj: 5 korai jel, ami demenciára utalhat (x)
3.       Új problémák

A demencia tünete lehet az is, ha a korábban megszokottá vált feladatok hirtelen már nem mennek olyan egyszerűen. Természetesen az idősebbeknél már olyan mozgásszervi gondok is felmerülhetnek, amelyek megnehezítik a korábban mindennapos teendőket, de ha például egy jól bevált étel elkészítése már nem megy recept nélkül, akkor érdemes lehet gyanakodni.

4.       Érdektelenség

A nyugdíj megkezdése után nagyon fontos, hogy az idősek találjanak olyan hobbikat, melyekkel karbantarthatják az elméjüket, és megmozgathatják a fantáziájukat. Ha azonban azt látjuk, hogy egy idős ember fokozatosan érdektelenné kezd válni a korábban szeretett elfoglaltságai iránt, akkor érdemes gyanakodnunk, hogy betegség állhat a háttérben.

5.       Szavak elfelejtése

A szavak elfelejtése is gyakori tünete a kezdődő demenciának, bár természetesen itt is fontos a mérték: néha mindenkivel megesik, hogy elfelejt szavakat, a problémát csak az jelenti, ha ez már mindennapossá válik, és esetleg a hétköznapi kommunikációt is megnehezíti ez az állapot.

Ezekre figyelj: 5 korai jel, ami demenciára utalhat (x)
Biztonságban az első tünetektől!

Demencia gyanúja esetén a legfontosabb, hogy biztonságban tudjuk a szeretteinket, és ne hagyjuk őket teljesen magukra! Szerencsére ma már léteznek olyan szolgáltatások, melyek folyamatos távfelügyeletet biztosítanak, így megkönnyítik a betegség korai szakaszát, és a megfelelő kezelésekkel együtt lehetőséget biztosítanak arra, hogy az idős minél tovább élhessen az otthonában, és folytathassa a megszokott életét. A LifeMax a folyamatos távfelügyelet és segélyhívó szolgáltatás mellett geo-kerítés funkcióval is rendelkezik, mely védelmet nyújt az eltévedés ellen, és az Alzheimer-kór korai szakaszában is segítséget nyújthat a betegnek és a családnak. A betegség lefolyását persze egyetlen készülék sem tudja befolyásolni, ezért fontos a folyamatos orvosi felügyelet is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top