nlc.hu
Egészség
„Elhitettem magammal, hogy az étel a gyógyszer, én pedig élni akarok, céljaim vannak, és azokat be akarom teljesíteni” (x)

„Elhitettem magammal, hogy az étel a gyógyszer, én pedig élni akarok, céljaim vannak, és azokat be akarom teljesíteni” (x)

Bogár Nikolett egykori modell, a Richter Főnix Közösség tagja, aki megküzdött az anorexiával.

Hogy kezdődött a betegséged?

14 éves voltam, amikor kicsúcsosodott a probléma. Tipikus jó tanuló, jó sportoló, nagyon megfelelni akaró, mindenben a tökéletesre törekvő lány voltam. Mindez szorongással járt és kényszeres tünetekben manifesztálódott. Peregtek rólam a kilók. Mire elkezdődött a gimi, körülbelül 40 kg voltam. Novemberre értem el a 30 kg-t. Ez a 178 cm-hez nagyon vészjósló volt. Mindenki látta körülöttem, hogy baj van, én is felfogtam, de egyszerűen nem tudtam mit tenni.

Fotó: saját fotó

Fotó: saját fotó


Aztán jött az a bizonyos novemberi nap.

Hazaértem a suliból, ültem a szobában és azt éreztem, hogy lehet, másnap nem fogok felébredni. Máshogy vert a szívem, nehéz volt levegőt venni. Ekkor a szüleim kórházba vittek, az intenzívre kerültem. Aznap este azt éreztem, hogy fel fogja adni a szervezetem, ezért nem aludhatok el. Végigvirrasztottam az éjszakát. Aztán nemsokára nagy nyugalomérzés töltött el, valamiféle biztonságérzet. Tudtam, hogy rendben leszek, meg fognak gyógyítani. Később felhívtam anyukámat, hogy hozzon nekem egy kakaós csigát. Boldogan megettem. Elhitettem magammal, hogy ezt így kell csinálni. Hogy az étel a gyógyszer, én pedig élni akarok, céljaim vannak, és azokat be akarom teljesíteni.

Bogár Nikolett egykori modell

Bogár Nikolett egykori modell


A gyógyulási folyamat során meg is talált egy nem akármilyen lehetőség.

Nem volt célom modellnek lenni, egyszerűen csak azt éreztem, hogy ismét szükségem lenne valamiféle visszajelzésre, hogy csinos vagyok, vékony vagyok.

A kórház után fél évvel elmentem egy modellversenyre, amit végül sikerült megnyernem. Kaptam modellszerződést, nemzetközi nagy divatházaknak dolgoztam. De egyre boldogtalanabb voltam, tönkreteszem magamat, az egészségemet. Úgyhogy úgy döntöttem elkezdem az egyetemet, és gyógyszerész leszek.

 

Mi vezetett az egészség útjára?

Megkerestem az egyetemen Túry Ferencet, aki itthon az egyik legismertebb evészavar-szakértő. Elkezdtünk egy terápiát, majd egy szakmai együttműködést is, megjelent egy közös könyvünk is először angolul, majd magyarul. Jelenleg pedig a korábbi kutatást folytatjuk, újfajta módszerekkel vizsgáljuk tovább az evészavarok kialakulásának magas kockázati arányát divatmodellek körében.                 

Fotó: Békés Megyei Könyvtár

Fotó: Békés Megyei Könyvtár


Miért érezted fontosnak megosztani a történetedet másokkal?

Abban bízok, hogy az én történetem segíthet másoknak abban, hogy ráeszméljenek, hogy lényegében majdnem mindenfajta nehézségből lehet valamiféle pozitív kiutat találni.

Bővebben a Richter Főnix Közösségről

A Richter Főnix Közösség olyan bátor nők közössége, akik képesek voltak a mélypont után felállni és újrakezdeni az életüket. Ha magadra ismersz, küldd el a saját történetedet, hogy erőt adjon mindazoknak, akik még nem értek ennek a hosszú útnak a végére!

A Bogár Nikolett élettörténetét feldolgozó filmet itt tudod megnézni!

 

További inspiráló női élettörténetekért és izgalmas tartalmakért látogass el Facebook- és Instagram-oldalunkra vagy weboldalunkra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top