Egészség

Ez az 5 veszély leselkedik most a szemeidre – így tudod megelőzni a bajt (x)

A látásunk azok közé a dolgok közé tartozik, amelyeket csak akkor tanulunk meg igazán értékelni, ha elveszítjük. Azonban kis odafigyeléssel mindennap tehetünk érte, hogy ez ne történjen meg!

Ez az 5 veszély leselkedik most a szemeidre – így tudod megelőzni a bajt (x)
Egy évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kirobbanásakor megváltozott az életünk, és ez a szemeink egészségére is hatással van. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni, hogy elkerülhessük a súlyosabb problémákat és az apróbb, de annál kellemetlenebb tüneteket egyaránt.

1. Figyelj oda a higiéniára!

A csapból is az folyik, hogy milyen fontos a kézmosás – ez akkor is igaz, ha a szemünkhöz nyúlunk! Aki szemüveget hord, annak érdemes most gyakrabban is lemosnia az egész szemüveget langyos szappanos vízzel, vagy akár olyan szemüveglencsét választani, amely elpusztítja a felületére kerülő vírusokat és baktériumokat.

Ez az 5 veszély leselkedik most a szemeidre – így tudod megelőzni a bajt (x)
Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy sminkben aludni szigorúan tilos, és csak olyan szemfestéket használjunk, amely nem okoz irritációt, és lehetőleg tartósítószer-mentes is!

2.Megnövekedett képernyőidő

Mivel kénytelenek vagyunk több időt tölteni odabent, hajlamosabbak vagyunk képernyőkkel lefoglalni magunkat: a TV-től kezdve az okostelefonon át a laptopig. Ez több fronton is megterheli a szemünket. Egyrészt ritkábban pislogunk, ami szemszárazsághoz vezethet. Erre találták ki a 20-20-20 szabályt: 20 percenként 20 másodpercen át fókuszáljunk egy 20 méter távolságra lévő pontra, és máris megszakad a szemeinket érő folyamatos terhelés.

Ez az 5 veszély leselkedik most a szemeidre – így tudod megelőzni a bajt (x)
A képernyők másik káros hatása a belőlük áradó nagy energiájú kék fény. Ez hosszú távon akár károsíthatja is a szemünket, rövid távon pedig álmatlanságot okozhat, valamint kellemetlen szemfáradást is eredményezhet, ezzel megnehezítve a feladatunkra történő koncentrálást. Néhány eszközön már elérhető a csökkentett kék fényt kibocsátó éjszakai mód, de a szemünkbe jutó káros kék fény ellen a legjobb módszert még mindig a speciálisan erre kifejlesztett kékfény-szűrő szemüveglencsék jelentik. Ennek legfőbb oka, hogy nem kizárólag a képernyőkből árad a sokat emlegetett digitális eredetű kék-fény, hanem egyre növekvő mértékben vagyunk körbevéve az ilyen fényt kibocsátó beltéri lámpákkal is (pl. hideg fényű belső megvilágítás LED lámpákkal).

3. Az UV-sugárzás nemcsak nyáron veszélyes!

Sokan azt hiszik, hogy ahogy a bőrünket, úgy a szemünket is elég nyáron védeni az UV-tól, de ez sajnos nem igaz. A bőrünket az év többi részében ruha védi, a szemünket viszont semmi! Így amellett, hogy minőségi napszemüveget szerzünk be, szemüvegesként érdemes a minden nap használt szemüvegünkhöz is UV-védelmet kérni. Ma már számos színtelen lencse is teljes UV-védelemmel rendelkezik, így az év minden napján olyan szintű védelmet élvezhetünk, mint egy napszemüveggel, és végre biztonságban tudhatjuk a látásunkat.

Ez az 5 veszély leselkedik most a szemeidre – így tudod megelőzni a bajt (x)

4. Irány a friss levegő!

Kevesen tudják, de mivel a szemünk szaruhártyája nem tartalmaz ereket, az egészséges működéséhez elengedhetetlen oxigénellátását nem a vér biztosítja, hanem közvetlenül a levegőből veszi fel az oxigént. Ezért kell a kontaktlencse-viselőknek rendszeresen pihentető „szemüveges napot” tartaniuk, és ezért érdemes minél többször kimenni a levegőre, ha egész nap levegőtlen szobában dolgozunk. Illetve ugyanezen okból javasolják a szakemberek a „kontaktlencsés napokon” is, hogy hazatértünkkor, amint megtehetjük, cseréljük kontaktlencsénket szemüvegre, hogy még a lefekvés előtt több frissítő oxigénhez juthasson a szaruhártyánk.

5. Ne felejtsd el a rendszeres látásellenőrzést!

Ez az 5 veszély leselkedik most a szemeidre – így tudod megelőzni a bajt (x)
A rendszeres egészségügyi rutinvizsgálatok közé mindig iktasd be a látásellenőrzést is! Látásromlás esetén sokszor észre sem vesszük a tüneteket, mert az agyunk képes kompenzálni, vagy mert olyan lassan történik, hogy hozzászokunk a változáshoz. A látásélesség mellett azonban számos más tényező is van, amit kimondottan csak optometristánál vagy szemészorvosnál tudnak ellenőrizni, ilyen például a szemnyomás, ami a glaukóma (azaz zöldhályog) veszélyére figyelmeztet. Járjunk kétévente, 50 éves kor felett pedig évente látásvizsgálatra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top