nlc.hu
Egészség

Ennyi oltatlan egészségügyi dolgozót rúghatnak ki

Ennyi egészségügyi dolgozót bocsáthatnak el a kötelező oltás hiánya miatt

A nagyobb kórházakból akár 15-80 dolgozót is elbocsáthatnak októberben, mert nem oltatták be magukat.
Ápoló

A kormány júliusban döntött arról, hogy kötelezően be kell oltatniuk magukat az egészségügyben dolgozóknak a koronavírus ellen. Aki megtagadja a vakcinát, azt el kell bocsátani, illetve nem vehető fel egészségügyi intézménybe.

A kötelező oltás határideje – egy módosítás után – szeptember 15-én lejárt. Hivatalos adat egyelőre nincs arra, hogy hány egészségügyi dolgozó veszítheti el az állását októberben, amiért nem oltatta be magát koronavírus ellen.

A Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője arról beszélt az RTL Híradónak, hogy két-háromezren lehetnek, ami jóval több, mint amennyivel korábban az érdekképviseletek számoltak. Soós Adrianna azt mondta a csatornának, hogy a kisebb kórházakból 5-10 főt bocsáthatnak el, de a nagyobb intézményeknél jóval magasabb lehet az érintettek létszáma, 15 és 80 fő közötti számokat is hallott. 

A legtöbben a szakdolgozók közül eshetnek ki, például ápolók, asszisztensek vagy épp beteghordók. A szakdolgozói kamara elnöke szerint az elbocsátások miatt néhány helyen fennakadások lehetnek az ellátásban, mert már most is kevés a dolgozó. A minisztérium szerint az ellátás nincs veszélyben. 

A szabály egyébként azokra is vonatkozik, akik nem közvetlenül a betegek ellátásban vesznek részt, de érintkezhetnek a páciensekkel, például takarítók, karbantartók, gazdasági dolgozók.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Balogh Zoltán)

További hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top