nlc.hu
Egészség

Pfizer gyerekek számára készít vakcinát

Folyamatban a Pfizer gyerekeknek szánt vakcinájának uniós engedélyeztetése

Ez lehet az EU-ban az első védőoltás, amelyet az 5-11 éveseknél alkalmazhatnak a Covid-19 elleni védettség kialakítására.

Elkezdődött a BioNTech és a Pfizer által az 5-11 éves korcsoport számára fejlesztett koronavírus-fertőzés elleni vakcina európai uniós engedélyeztetése. A német biotechnológiai vállalkozás és az amerikai gyógyszeripari óriáscég az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) benyújtott dokumentációjában a 12 éven felülieknek szánt készítményük piaci engedélyének kiterjesztését kéri.

A BioNTech/Pfizer-vakcina lehet az EU-ban első szer, amelyet az 5-11 éves korcsoportban alkalmazhatnak a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni védettség kialakítására.

Koronavírus elleni oltás gyerekeknek

(Fotó: Getty Images)

Az oltóanyag nem különbözik a 12 éven felüliek körében már használt vakcinától, de alacsonyabb az adagolás, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis. A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő vakcina hatását egy 2268 kisgyermek bevonásával végzett vizsgálatban elemezték. Megállapították, hogy hatékony és biztonságos. A kutatási adatokat az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnál (FDA) is benyújtották.

A COMIRNATY néven forgalmazott termék volt az első védőoltás a Covid-19 ellen, amelyet engedélyeztek az EU-ban. A vakcinát két adagban, háromhetes időközönként adják be. Az EMA azt is engedélyezte, hogy a 18 felettieknél beadjanak egy emlékeztető, harmadik adagot is, a második adag beadása után legalább 6 hónappal.

További cikkek

(Forrás: MTI)

 
(Nyitókép: Getty Images/Morsa Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top