Egy év is kevés rá, hogy szétrágják a világ legkeményebb sajtját

nlc | 2021. Október 16.
Fehérjedús, füstös ízű.

A Himalája keleti részén, Nepál területén tradicionális módon készülő tejtermék egy fehérjedús, füstös ízvilágú sajt, amit chhurpinak hívnak. Különlegessége abban rejlik, hogy annál rágósabbá válik, minél tovább rágja valaki. 

(Fotó: Getty Images/MAIKA 777/illusztráció)

Nemcsak Nepálban, de Bhutánban és India keleti oldalán is népszerű nassolni valónak számít.

A sajt keménységét főként a magaslati klímának és a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti.  Az elkészítéséhez szükséges tejet a helyiek által chaurinak nevezett állat adja, ami a házi jak és a szarvasmarha párosodása útján születik.

A chhurpinak rendkívül alacsony a nedvességtartalma. Emiatt nemcsak beleharapni nehéz, de ha szakszerűen készítik el, akkor akár 20 évig is eláll. A Himalájában éppen ezért vált népszerűvé, hiszen a hosszú utakra is magukkal vihették az emberek, sőt, távolabbi vidékeken is értékesíteni tudták azt – írja a Sokszínű vidék.

Sajt és bor kéz a kézben jár

 
(Nyitókép: Getty Images/MAIKA 777)

Exit mobile version