Gasztro

Megválasztották az Országház idei borait

Idén először külön kategóriát kaptak a rozé borok.

Tizennyolc magyar borvidék 103 borászatának tételei indultak idén Az Országház Bora 2020 borkiválasztás elismeréseiért, amelyeket pénteken adtak át a nyertes borászatok képviselőinek az Országház épületében.

A Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Kállay Miklós által vezetett szakmai zsűri negyedik alkalommal választotta ki – ezúttal 231 benevezett tétel közül – azokat a borokat, amelyek Az Országház bora 2020 elismerő címet viselhetik egy újabb válogatással gazdagítva az Országgyűlés reprezentációs célú borkínálatát – közölte pénteken az Országgyűlés sajtóosztálya.

A megmérettetésen ezúttal is főleg a Kárpát-medencében őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és tradicionális házasítások, borstílusok kaptak szerepet. A pincék kilenc kategóriába nevezhettek versenyborokat, idén először rozékat is.

Kihirdették az idei Országház Borait

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A borkiválasztás első helyezett tételei, Az Országház Bora 2020 cím birtokosai olaszrizling kategóriában a csopaki Petrányi Pince 2017-es Olaszrizling Birtokválogatása, furmint kategóriában a mádi MAD Wine 2017-es MAD Furmint Selection tokaji száraz bora, egyéb fehérbor kategóriában pedig a káptalantóti Istvándy Pincészet 2019-es Kékderű Badacsonyi Kéknyelűje.

Az újonnan bevezetett rozé kategória első győztese a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Kékfrankos roséja lett.

A vörös borok közül a kékfrankos kategóriát a villányi Csányi Pincészet 2017-es Teleki Selection – Villányi Kékfrankosa, a bikavér kategóriát a noszvaji Thummerer Pincészet 2016-os Egri Bikavér Superiorja, a kadarka kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet 2018-as Szekszárdi Kadarkája, a cabernet franc kategóriát pedig a nagyharsányi Koch Csaba Vin Art Pincészet 2017-es Villányi Franc-ja nyerte meg.

A tokaji aszúk közül az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os 6 puttonyos Tokaji Aszúja viselheti Az Országház Bora 2020 címet.

Az első, második és harmadik helyezetteknek járó elismeréseket idén Jakab István, az Országgyűlés alelnöke adta át. Mint kiemelte, „tisztelet és köszönet jár minden résztvevőnek, annak a 18 magyar borvidék 103 borászatának, amely a jelenkor kihívásaira és nehézségeire nem megfutamodással és feladással, hanem jó magyar szokás szerint áldozatos kitartással, akarattal, igaz küzdelemmel válaszol, és vállalta a megmérettetés próbatételét”.

Még több bor az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top