Gasztro

Két budapesti étterem is bekerült a borászszakma legjobbjai közé

Magyarok még sosem kapták meg a Wine Spectator díját, most rögtön két helyet is jutalmaztak a borászok.

A Wine Spectator, nemzetközi borszaklap listáján eddig sosem volt magyar részvevő, azonban idén ketten is Award of Excellence minősítést szerzetek. A Felix Kitchen&Bart és a Fiaker Bisztró&Borbárt ezzel az elismeréssel a világ legjobb borkínálatát felsorakoztató éttermek között tartják számon.

Az amerikai Wine Spectator a szakma ‘iránytűje”, hiszen évente többezer vendéglátóhelység közül választja ki azokat az éttermeket, akiknek kiemelkedő a borkínálata. A listán Magyarország még soha nem kapott helyet, egészen idáig, hiszen idén először a Felix Kitchen&Bar és a Fiaker Bisztró&Borbár is bekerült ajánlásai közé.A Felix Kitchen&Bar a több, mint háromszáz tételből álló borlapjával lett az egyik legizgalmasabbAlig több mint egy éve nyitotta meg kapuit a Felix Kitchen&Bar a korábbi Várkert Kioszk épületében, borkoncepciójával viszont máris a nemzetközi szaksajtó látóterébe került. Itthon is ritkaságnak számít, ha egy helyen többszáz bor és pezsgő szerepel az itallapon, viszont a budai étterem ennek köszönhetően hamar megszerezte a nemzetközi zsűri elismerését.

Horváth Máté, a Felix Kitchen&Bar sommelier-je szerint a díj nemcsak pozitív visszacsatolás arra, hogy a megálmodott koncepció jó irányban halad, de úgy látja, az innovációt is elismerték: “Rendkívül büszke vagyok arra, hogy egy poharasok lettünk (a díj megnevezése – szerk.), de fontos kiemelnem, hogy ez nemcsak egyszemélyes siker, hanem egy nagyon kemény csapatmunka eredménye is. Elismerték, hogy a Felix ars poeticájának helye van nemzetközi színvonalon is. A jövő gasztronómiája át fog alakulni, a vendégek egyedi igényeinek kielégítése lesz a privilégium, és az, hogy a jó bor mellé kiváló ételeket is kapjanak. Mi pedig mindkettőre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk.”  A Wine Spectator díjazta az étterem kínálatát és az innovációt is: például azt, hogy vannak olyan tételek is, melyeket – a Coravin technológiának köszönhetően – pohárral is meg lehet kóstolni, míg máshol csak palackkal lehet adott esetben megvásárolni.

Wine Spectator’s 2020 Award of Excellence díjat nyert az egykori Monarchia területéről származó palackokat kínáló Fiaker Bisztró&BorbárA Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár borlapjának különlegességét a KisBécs által forgalmazott, különleges évjáratú tételei, valamint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak prémium borai jelentik. Regionális palackjaikkal méltán került a listára, így bebizonyítva: borkoncepciójuk tud olyan szakmai nívót képviselni, mely megállja a helyét nemcsak itthon, hanem a világ legjobbjai között is. Gombolai Attila, a Fiaker egyik alapítója úgy nyilatkozott, hogy ugyan két eltérő története van a Fiaker Bisztrónak és a Felixnek, nagyon büszke arra, hogy a közép-európai borok is elnyerték a nemzetközi zsűri bizalmát. “Alapvetően ez a díj egy elismerés arra vonatkozóan, hogy regionális borokkal is lehet nemzetközi mércével mérve komoly eredményt elérni. Ezen felül pedig segíti azt a tervünket, hogy minél szélesebb közönséggel ismertessük meg a régi Monarchia területéről származó borválogatásainkat.”

Kiemelt kép: Facebook/Felix Kitchen&Bar

A borból a minőséget favorizáld

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top