nlc.hu
Egészség

C+D-vitaminok és a cink

Tények, amiket nem gondoltál a C+D-vitaminokról és a cinkről

Mindenkinek feldereng Szent-Györgyi Albert neve és a meghűlés, ha a C-vitamin kerül szóba, de igazából ezen túl nagyon keveset tud az átlagember erről a rendkívüli anyagról, és még kevesebbet a D-vitaminról és a cinkről. Érdekes, komoly tényeket hoztunk erről a fantasztikus hármasról!

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az őszi-téli időszakban IS a vitaminok pótlása. Könnyítsük meg az életünk, figyeljünk a szervezetünk számára fontos vitaminok és ásványi anyagok bevételére. A szervezet meghálálja a törődést!

A C-vitamin életet ment

A C-vitamin hiánya miatt kialakuló skorbut főleg a tengerészek körében szedte áldozatait, akik a több hónapos hajóutakon egyoldalúan táplálkoztak. Becslések szerint összesen körülbelül kétmillió tengerész halhatott meg a betegségben a 20. század elejéig. A hétéves háború csatáiban a britek összesen 1512 tengerészt veszítettek, a skorbut viszont ez idő alatt mintegy százezer emberükkel végzett.

Nyers húsból is kinyerhető vitamin a C-vitamin

A nyers húsokban – kivéve a halakat – elegendő C-vitamin található ahhoz, hogy az eszkimók zöldségek és gyümölcsök nélkül se betegedjenek meg a hómezőkön. A skorbut például teljesen ismeretlen betegség náluk, mivel a húst rendszerint frissen, nyersen eszik meg. 

C+D-vitaminnal a fiatalságért!

A C-vitamin fiatalít, mert fontos szerepet játszik a bőr kötőszöveteinek 70 százalékát kitevő kollagén képzésében. A kollagén kiváló vízvisszatartó anyag, ennek hiányában rugalmatlanná és sérülékennyé válik a bőr, a haj és a köröm, de az érfalak és az ízületek is. Természetesen a jó minőségű kollagén termelődéséhez nem csak a C-vitaminra, hanem az összes többi (A, B, C, D, E) vitaminra, ásványi anyagra, nyomelemre is.

D-vitamin szükséges a csontok egészségéhez

A D-vitamin a kalciummal együtt erősíti a csontjainkat, és létfontosságú az egészséges csontozat kialakításában, fenntartásában. Önmagában sem a D-vitamin, sem a kalcium nem elegendő ahhoz, hogy kifejtse a hatását, de együtt tökéletes csonterősítők. A kalcium beépülését a D-vitamin segíti elő, vagyis a csontjaink egészsége szempontjából a kalciumpótlás mellett a D-vitamin-pótlás is ugyanolyan fontos.

A D-vitamin is erősíti az immunrendszert

Ugyan, a legtöbbet emlegetett immunerősítő vitamin a C-vitamin, de a D-vitamin is ugyanilyen fontos. A D-vitamin számos jótékony hatása mellett segít abban, hogy nagyobb eséllyel kerüljenek el a különböző felső légúti megbetegedések, vírusos fertőzések, és a betegségek gyógyulási idejét is lerövidítheti. Sőt, ez a vitamin a téli depresszió ellen is hatékony lehet.

A cink túladagolható

A cink ajánlott napi mennyisége egészséges felnőtt egyének számára 10 mg. Habár a táplálékunkból nehéz túladagolni a cinket, ennek a mikrotápanyagnak a túlzott mértékű bevitele okozhat kellemetlen tüneteket. Hányinger, hányás, étvágytalanság, hasi görcsök, hasmenés, fejfájás jelentkezhet cink túladagolása esetén. A laboreredményekben alacsony réz szérumszint és a vas-értékek eltérése tapasztalható.

A cink hatásos a depresszió kezelésében

Meglepő, de számos kutatás igazolja a cink hatásosságát depressziós tünetek, illetve más pszichiátriai kórképek esetén. A depressziós egyének szérum cink szintje rendszerint alacsonyabb az egészséges egyénekénél. A cink az idegrendszeri funkciókban is nélkülözhetetlen nyomelem, számtalan sejtszintű folyamatban vesz részt. A pszichiátriai betegek számára rendelt gyógyszerek többsége gátolja a cink felszívódását, ezért is kiemelten fontos számukra ennek pótlása.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top