nlc.hu
Egészség

Maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön

Virológus: A maszkok működnek, a buszon különösen

Egy új kutatás igazolta, a szájmaszk tényleg csökkenti a fertőzés kockázatát, nem is kevéssel.

Kemenesi Gábor, a pécsi virológuscsapat tagja egy Facebook-posztjában egy dél-koreai kutatás eredményeire hívta fel a figyelmet. A kutatók modellezték tömegközlekedési viszonyok közt a SARS-CoV-2 terjedését akadályozó megoldások hatékonyságát külön a távolságtartás, maszkviselés vagy az ezek kombinációjával elérhető védelmet is vizsgálva. Eredményeik szerint csúcsidőszakban, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – a virológus szerint ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93.5 százalékos csökkenést lehet elérni.

Kemenesi felhívja a figyelmet, hogy a légúti fertőzéseknél beszélhetünk „nagy cseppes” és „aeroszolos” ürítésről is. A távolságtartás leginkább az előbbi kivédésére szolgál. A maszk azonban mindkettőt megfogja. A virológus szerint a tanulmány tudományos adatot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés rendkívül jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során, írja a 444.

maszk

Fotó: Pexels

„A maszkok járványvédelemben betöltött szerepére már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre, de gondoljunk rájuk úgy, mint a vakcina mellett egy másik jelentős védelmi megoldásra. Ezek ugyanis együtt működnek hatásosan.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top