Hiányzó alkatrész miatt hónapok óta nincs mellrákszűrés az Uzsokiban

nlc | 2021. Október 29.
Áll a mammográfiás szűrés az Uzsoki Utcai Kórházban, mert nem jött meg egy alkatrész a géphez. A beutalóval rendelkező betegeknek várniuk kell.

Bár július óta nem működik a gép alkatrészhiány miatt, az Uzsoki Utcai Kórházban mellrákszűrésre várók nem tudnak máshová menni – derül ki a Szabad Európa cikkéből. Az ÁNTSZ ugyanis azt mondta egy olvasójuknak, hogy nincs alternatíva, ha rossz a gép, nincs ellátás, várnia kell, majd ha lesz alkatrész, mehet szűrésre.

Az Egészséges Budapest Program keretében beszerzett új mammográf a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, 2019. július 5-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az érintett zuglói nőt nem fogadta az Országos Onkológiai Intézet sem, végül a Mamma Zrt-nél végezték el a vizsgálatot. A Mammánál a Szabad Európának azt mondták, már náluk is négy hónapot kell várni, mert a János kórházból és Óbudáról is hozzájuk küldik a betegeket.  

Magyarországon minden tizedik nő emlőrákban szenved, a betegek 25 százaléka ötven év alatti, öt százalékuk pedig még harmincéves sincs. Október pedig a mellrák elleni küzdelem hónapja.

Exit mobile version