nlc.hu
Egészség

Új célt keresnek a mammográfiás szűrőbuszoknak

Másra fogják használni a méregdrágán megvett mammográfiás szűrőbuszokat

Az ügyet feltáró Hadházy Ákos szerint a buszok áramellátás nehézségekkel küzdenek.

Más egészségügyi területen fogják felhasználni a 2017-ben 1,7 milliárd forint uniós pénzből vett 10 mammográfiás szűrőbuszt – ismerte be az országos tisztifőorvos ismerte el Hadházy Ákos megválasztott képviselőnek küldött válaszlevelében. Az indoklás szerint túl kevesen vették igénybe az emlőrák szűrésére kialakított járműveket. 2020-ban három hónapon keresztül több száz vizsgálatot végeztek a buszokon, de az volt a tapasztalat, hogy a vizsgálatokra az előzetesen értesítettek kevesebb mint fele ment végül el.

Szűrőbuszok.

(Fotó: RTL)

Az ügyet feltáró Hadházy Ákos azonban úgy tudja, hogy a buszokat az áramellátás nehézségei miatt éppen ott nem lehet használni, ahol a legfontosabb lenne: a kisebb településeken. Az ügyről beszámoló RTL tudósításából az is kiderült, hogy a nyilvános adatbázis alapján a buszok három év alatt átlagosan ezer kilométert tettek meg.

A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az emlőszűrésére. Ezzel a módszerrel felfedezett, korai stádiumú tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top