Egészség

Minden életkorban van pár dolog, amit megtehetsz a mellrák ellen

Nőnek lenni, azt is jelenti, hogy figyelünk önmagunkra, helyes táplálkozással, sporttal és rendszeres orvosi kivizsgálással. A daganatos betegségeknél különösen fontos a megelőzés: minden életkornak megvan a maga teendője ezzel kapcsolatban.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége. Magyarországon évente nagyjából 5500 új beteget diagnosztizálnak. Az orvosi ajánlás szerint minden 45 év feletti nőnek kétévente el kell mennie mammográfiás emlőrákszűrésre. 40 éves kor előtt viszont a sugárterhelés miatt még nem ajánlják, de másfajta szűrést így is tudunk végezni.

Az emlők önvizsgálata

Az első dolog, amit megtehetünk önmagunkért, ráadásul még orvosi segítség sem kell hozzá, az az emlők önvizsgálata. Egy egyszerű mozdulatsor, amit akár zuhanyzás közben, akár átöltözéskor elvégezhetünk magunkon. Fontos, hogy a menstruáció után 2-3 nappal végezzük el, és ismételjük meg minden hónapban.

Tetas x Tetas, campaña de preveción del cáncer de mama, del MACMA - Movimiento Ayuda Cáncer de Mama

"Tetas xTetas" es la nueva campaña de concientización de Movimiento Ayuda Cáncer de Mama -MACMA-. La iniciativa, que se lanzó en redes sociales, plantea un doble desafío: alertar sobre un problema que cada año afecta a alrededor de 18.000 mujeres en Argentina y pone en evidencia la necesidad de comunicar claramente y sin censura la forma en que las mujeres pueden examinar sus mamas con el fin de cuidarse y autoconocerse.

Emlőultrahang

Az emlő első ultrahangos vizsgálatát a 25. életév körül kell elvégeztetni, amit orvosi javaslatra lehet későbbiekben megismételni, ha szükséges. 25 és 40 év között az alábbiakat tehetjük meg a nőgyógyászati daganatok megelőzése érdekében:

  • Hüvelyi ultrahangos vizsgálat
  • Pap-teszt, a méhnyakrák kiszűrésére. A hüvelyből és a méhnyakból vett sejtminták vizsgálatával
  • HPV-szűrés

Mammográfia

40 és 50 éves kor között javasolt bizonyos időközönként az emlők mammográfiás vizsgálata is. Ez nem helyettesíti az ultrahangos vizsgálatot, hanem kiegészíti, az előzőekben felsorolt többi nőgyógyászati szűréssel együtt. Ezeket évente, kétévente érdemes megismételni, az orvos utasításainak megfelelően.

Mammográfiás felvétel

Megelőzés a mindennapokban

Hogyan őrizzük meg egészségünket? Először is ne becsüljük alá a táplálkozás és a mindennapi rutin jelentőségét. Az egészséges táplálkozás igenis fontos a daganatos betegségek megelőzéséhez: együnk antioxidánsokban gazdag élelmiszereket, és sportoljunk heti rendszerességgel, lehetőleg a friss levegőn. Futás, túrázás, lendületes gyaloglás mind-mind segít megőrizni szervezetünk egészséges állapotát.

Majdnem ugyanennyire fontos a pihenés, a megfelelő mennyiségű pihentető alvás és az életünket megnehezítő stresszes helyzetek mielőbbi megoldása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top