nlc.hu
Életmód

Ezek a mellrák és méhnyakrák alig ismert tünetei

Mellrák és méhnyakrák – ezrek élete volna megmenthető!

Öt évvel ezelőtt csomót találtam a mellemben. A napokban pedig egy behúzódásra lettem figyelmes. Harmincas éveim elején hosszú időn keresztül próbáltam támogatni a szervezetem, hogy leküzdje a magas rizikófaktorú HPV-t. Aki átélt hasonlót, pontosan tudja, milyen érzés megélni az aggodalom különböző fázisait a vizsgálatra való várakozás közben az ijedtségtől a megoldások keresésén át a tagadásig. Szerencsés vagyok: a mellem változásai jóindulatúak voltak, a HPV pedig már csak egy régi, rossz álomnak tűnik. Megtanultam azonban, hogy mennyire fontos időben orvoshoz fordulni és odafigyelnünk testünk jelzéseire.
Ma van a nemzeti  rákellenes nap. Európában már 12 millió ráktúlélőt tartanak nyilván. És bár az elmúlt évtizedben javult Magyarországon a daganatos betegségekkel összefüggő halálozás aránya, még mindig meghaladjuk az uniós átlagot. A nők körében emlőrákot diagnosztizálnak a leggyakrabban, a méhnyakrák pedig szintén a tragikusan előkelő, negyedik helyet foglalja el a diagnosztitált és a vezető daganatos halálokok között is.

A mellrák tünetei

Bár fontos, hogy havonta tartsunk otthon önvizsgálatot, sokan ezt elhanyagolják, vagy legfeljebb a csomók keresésére koncentrálnak. Fontos azonban egész mellünket alaposan szemügyre venni. A fájdalmatlan csomók mellett az is figyelmeztető jel, ha mellünk alakja megváltozik és torzul, ha behúzódást tapasztalunk, ha nem gyógyuló sebet fedezünk fel, ha mellbimbónk kipirosodni és viszketni vagy véresen váladékozni kezd. Semmiképp nem érdemes halogatni az orvos felkeresését, hiszen gyorsaságunk az életünket mentheti meg!

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A méhnyakrák tünetei

Kialakulásában nagy szerepe van a HPV egyes típusainak, de a fertőzés meglététől függetlenül is felütheti a fejét. Eleinte sajnos nem nagyon okoz panaszokat, később viszont észlelhetünk szexuális aktust követő vérzést vagy folyást, illetve még több idő elteltével akár spontán vérzést vagy vérest folyást is. Előrehaladottabb állapotában átterjed közvetlen környezetére, így érezhetünk fájdalmat vizelés vagy székelés közben, valamint vér megjelenését is észlelhetjük a mosdó használatakor.

Az első lépések

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a tünetek felfedezése utáni mielőbbi orvosi vizsgálatot. A rákos megbetegedések esetében kulcsfontosságú tényező az idő. Mind a méhnyak, mind az emlők állapota jól megfigyelhető és nyomon követhető az évenkénti szűrővizsgálatokkal, melyek ráadásul ingyenesek, nem szükséges érte vagyonokat fizetnünk! A mammográfia és a nőgyógyászati rákszűrés is TB által finanszírozott a területileg illetékes szakorvosnál, itt pedig akkor is tudomást szerezhetünk az esetleges bajról, ha még nem okozott tünetet.

A kezelés menete

Mint minden daganatos megbetegedésnél, itt is függ a kezelés módja a daganat kiterjedésétől, stádiumától és a beteg állapotától. Az időben felfedezett elváltozás mindkét rákbetegségnél kifejezetten jó eséllyel gyógyítható! Meghatározó jelentőségű a műtét és a sugárkezelés is, emlőrák esetében pedig gyakran használnak a siker érdekében úgynevezett antihormon terápiát. Összességében jó, ha tudjuk, hogy ma már egyértelmű cél az esetleges műtéti beavatkozásnál, hogy az minél kisebb területet érintsen: semmiképp sem kell azonnal méhünk vagy mellünk eltávolításától rettegnünk!

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Egy túlélő tanácsai, aki mindkét ráktípussal megküzdött

Laura Lemons 46 éves volt, amikor 2013-ban hármas stádiumú méhnyakrákkal diagnosztizálták. Tévedésből akkor már két éve nem járt szűrővizsgálaton, és teljesen váratlanul érte a lelet. Tünetei nem voltak, összességében egészséges életet élt, szinte betegállományba sem kellett mennie már hosszú ideje néhány naptól eltekintve. Az áttétek már megjelentek a medence falán és a húgyhólyagon is.

Méheltávolítással, sugár- és kemoterápiával kezelték, négy hónapon át küzdött, és elmondása szerint teljesen túlélő üzemmódba kapcsolva jutott végül túl a kezeléseken. Úgy tűnt, hogy sikerrel győzte le a rákot egészen addig, amíg két évvel később mellrákot fedeztek fel nála. A történtek után először elsősorban dühöt érzett, majd arra koncentrált, hogy lássa lányait diplomázni, szüleit pedig 50. házassági évfordulójukat ünnepelni. Kétszeres túlélőként Laura úgy látja, rengeteget segített számára támogató környezete, konkrét célkitűzései és tudatossága. Így foglalja össze a számára legjobban bevált praktikákat, melyekkel bízik benne, hogy másokon is tud segíteni.

  • Először is, ne használd a Google keresőjét! Ha így teszel, az ott olvasottak képesek akár percek alatt lehangolni majd.
  • Ismerd meg a gyógyításodban segítő egészségügyi csapat legfontosabb tagjait!
  • Vigyél magadra egy családtagot vagy barátot a konzultációkra és kezelésekre, hiszen nem csak több szem lát többet, hanem több fül is többet hall!
  • Ha nincs lehetőséged magaddal bárkit is magaddal vinni, kérdezd meg az orvosod, hogy felveheted-e telefonoddal mindazt, amit mondd!
  • Vigyél magaddal jegyzetfüzetet és tedd föl az abban két találkozás között összegyűjtött és felmerült kérdéseid!
  • Használd jegyzetfüzeted egyfajta naplóként is, mert így arra is hasznos lesz, hogy nyomon tudd követni a mellékhatásokat és gyógyszereket!
  • Ne félj segítséget kérni!

Források: dailyjournal, cervivor, Házipatika, Rákgyógyítás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top