A gyomorégés okai és következményei

nlc | 2021. November 22.
Mintha parazsat nyeltünk volna – finom falatok elfogyasztása után előfordul, hogy ezzel a kellemetlen érzéssel kell megküzdenünk. De mitől van és mit kezdjünk vele?

A gyomorégés jelentkezhet étkezés alkalmával, vagy este, lefekvés után. Amikor a gyomorsav túlzott mértékben visszaáramlik a nyelőcsőbe, az még a legmélyebb álmából is képes felébreszteni az embert.

Alvás, de hogyan?

Kevesen tudják, viszont  érdemes kipróbálni: lefekvéskor jelentkező gyomorégés esetén változtassuk meg az alvási pozíciónkat.  Mivel a gyomorkimenet testünk jobb oldalán van, megakadályozhatjuk a gyomorsav visszaáramlását, ha a másik oldalunkra fekszünk.

Gyomorégéskor jelentkezhet:

A gyomorégés okai és következményei lehetnek (Fotó: Profimedia)

De mégis milyen okok állnak a gyomorégés mögött?

A gyomorégés következményei és szövődménye

Tulajdonképpen a gyomorégés egyik okát nevezhetjük következménynek is. Hiszen a huzamosabb ideje fennálló, kezeletlen gyomorégés esetében, a rendszeresen visszaáramló savas gyomortartalom károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját. A rendszeres visszaáramlás pedig a reflux, mellyel együtt további komoly szövődmények is megjelenhetnek. Ilyen lehet a nyelőcső-szűkület, de akár a nyálkahártya daganatos elfajulása is.

Exit mobile version