nlc.hu
Egészség

mRNS vakcinákkal az omikron variáns ellen

Úton a válasz, hogy kell-e módosítani az mRNS vakcinákat az új variáns miatt

A gyártóknak maximum hat hétre van szükségük. Már tanulmányozzák az omikron variánst.

Péntek óta több hír is megjelent az omikron variánsról, szombaton például az derült ki, hogy egy Dél-Afrikából Amszterdamba érkező gépen 61 koronavírusos embert találtak, és hogy megvan a valószínűsége, hogy ők már az új mutánssal fertőződtek meg. A Reuters most azt írja, hogy maximum két hét és kiderülhet, hogy a koronavírus új variánsával szemben védelmet nyújt-e a Pfizer és a Moderna vakcinája.

Nlc illusztráció

Nlc illusztráció

A Pfizer pénteken jelentette be, hogy több adatra vár az új omikron koronavírus-variánsról, csak így tudják megvizsgálni, mennyire csökken a vakcina hatékonysága ellene. A gyártó hangsúlyozta, ha már biztosak benne, hogy a vakcinájuk megvédi az embereket az omikronnal szemben, akkor nagyjából 100 napon belül tudják szállítani az omikronra szabott vakcinákat világszerte.

A BionTech mindehhez hozzátette, hogy maximum két hét alatt kiderül, hogy ez egy olyan variáns, amire módosítani kell a vakcinát, vagy sem. 

A másik mRNS vakcina gyártója, a Moderna is dolgozik rajta, hogy egy, az új variánsra szabott emlékeztetőoltást fejlesszen. Jelenleg teszteli a meglévő emlékeztető vakcina nagyobb adagját, valamint több más variáns elleni védelemre tervezett boosterjelöltet is tanulmányoz.

Nlc illusztráció

Nlc illusztráció

A cégek gyorsasága azért is kulcskérdés, mert a vakcinaelkerülő variánsok azok, amelyek kicselezik a vakcinázás által kiváltott immunválaszt. Ha az omikronról kiderül, hogy ilyen, a Pfizer és a BioNTech képes hat hét alatt új vakcinát fejleszteni erre a változatra is.

(Kiemelt kép: Illusztráció: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top