nlc.hu
Egészség

Így működnek a különféle koronavírus elleni vakcinák

Vakcina-iránytű: hogyan működnek a különböző típusú koronavírus elleni védőoltások?

Egy helyre gyűjtöttünk össze néhány információt a különböző vakcina-típusokról.

Sajnos az új koronavírus még mindig a mindennapjaink része, és érthetően foglalkoztat minket a kérdés, vajon mennyi ideig marad velünk és hogyan tudunk védekezni ellene.

Íme a legfontosabb tudnivalók a különféle koronavírus elleni vakcinákról

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A különböző koronavírus elleni vakcinatípusokkal kapcsolatban sok és sokféle információ látott már napvilágot. Fontosnak tartottuk, hogy egy cikkben röviden összefoglaljuk, hogyan működnek az egyes oltóanyagok mögött álló technológiák. A koronavírus elleni vakcinákat így három fő csoportba sorolhatjuk. Ezek az úgynevezett mRNS-, a vektor-, illetve az elölt vírust tartalmazó védőoltások. Lássuk, hatásmechanizmus szempontjából melyikre mi a leginkább jellemző.

Hogyan védenek a koronavírus elleni védőoltások?

A koronavírus elleni védőoltások elősegítik, hogy az immunrendszer, a szervezet természetes védekezőrendszere ellenanyagokat (antitesteket) és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen. Így nyújthatnak védelmet a COVID-19 megbetegedés ellen.(1)

mRNS-vakcinák

Ezek a típusú vakcinák a koronavírus elleni küzdelemben váltak ismertté. A koronavírust semmilyen formában nem tartalmazzák. Az mRNS-vakcinák működésének lényege röviden az, hogy kizárólag azt az örökítőanyag-darabkát tartalmazzák, amely „megmutatja” a sejteknek, hogy milyen típusú fehérjét (antigént) kell termelniük a kórokozó ellen. A vírus ugyanis egy úgynevezett tüskefehérje segítségével kapcsolódik a sejtjeinkhez, és az immunrendszer képes ellenanyagokat termelni ellene.

Mivel ez a fehérje az új koronavírusra jellemző fehérje, mely alapján az immunrendszerünk képes felismerni és immunválaszt képes kiváltani, ezért alkalmas arra, hogy vakcina-antigénként felhasználjuk a szervezet immunizálására, azaz megismertessük az immunrendszerrel, hogy az felkészülve tudja várni az esetleges jövőbeli SARS-CoV-2 vírus fertőzést. Az mRNS-vakcina hatására csupán a tüskefehérje termelése kezdődik el. (2,3)

Vektorvakcinák

A vektorvakcinák esetében a már említett tüskefehérjét beültetik egy szaporodásra képtelen, betegséget nem okozó vírusba (vektorba) és így juttatják be a szervezetbe. Az így bejuttatott információ alapján a sejt fehérjekészítő egysége előállítja a tüskefehérjét. A sejt számára idegen fehérje az immunrendszer számára láthatóvá válik és létrejön az immunválasz. (4)

Elölt vírust tartalmazó vakcinák

Ez a típusú védőoltás technológiai szempontból a legnagyobb múltra visszatekintő megoldásra épül. Az úgynevezett elölt, vagy inaktivált teljes vírust tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy az új koronavírus egyik törzse, pontosabban ennek vegyszerekkel ártalmatlanított vírusai jelentik a vakcina antigénjét. A vakcina ezáltal nemcsak tüskefehérjét, hanem egyéb vírusösszetevőket is tartalmaz. (5)

Referenciák:

1. NNK lakossági tájékoztatók a Covid-19 elleni vakcinákról. Elérhető: https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok Utolsó megtekintés: 2021.11.17.
2. Understanding mRNA COVID-19 Vaccines | CDC Utolsó megtekintés: 2021.11.17.
3. About mRNA COVID-19 Vaccines | CDC Utolsó megtekintés: 2021.11.17.
4. Understanding Viral Vector COVID-19 Vaccines | CDC Utolsó megtekintés: 2021.11.17.
5. Understanding How Vaccines Work | CDC Utolsó megtekintés: 2021.11.17.

PP-CVV-HUN-0055, OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/73889-2/2021, Anyag lezárás dátuma: 2021. 11 19. Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A jelen cikk nem helyettesíti kezelőorvos tanácsát az oltásokra vonatkozóan! Koronavírus elleni védőoltásokra vonatkozó vagy személyre szóló egészségügyi tanácsért forduljon kezelőorvosához!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top