Már a 18. században elkezdték vizsgálni és elemezni, hogy a különböző összetételű ásvány- és gyógyvizek milyen jótékony hatással lehetnek az egészségünkre, vagy meglévő betegségekre. Az ivókúrák, és a gyógyvizes fürdőkúrák a 19. századra kéz a kézben járva lettek elképesztően népszerűek. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb gyógyfürdő központja, ahol népszerű ivókúrás programokat is szerveztek, Karlovy Vary volt. Itt tíznél is több ivókútból itatták a gyógyulás miatt ideutazott betegeket, melyek mind keserűvizet tartalmaztak. Népszerű művészek, politikusok, bankárok fordultak meg itt, és várták a gyógyító italtól a hőn áhított gyógyulást.
Ma Magyarország ezernél is több gyógyvizes kúttal rendelkezik. Továbbra is népszerűek az ivókúrák, melyeknek átlagos időtartalma 2-4 hét szokott lenni, és gyakran együttesen alkalmazzák ezeket a fürdőkúrával.
Néhány nagyon fontos szabály, amit érdemes figyelemben tartani, akármilyen gyógyvizes ivókúrába kezdünk is bele
- Mindig alaposan nézzük meg az összetevőket. Ez segít abban, hogy a számunkra leginkább megfelelő gyógyvizet válasszuk ki.
- Figyeljünk a lejárati időre.
- Az ízületi gyulladáscsökkentésre is használt gyógyvizekben többségében radon található, ez azonban a „csomagolás”, vagyis a tárolás, állás során lebomlik, így pedig veszít az értékéből, ezért az ilyen vizek csak helyben fogyaszthatóak.
- Ne vágjunk bele magunktól az ivókúrába, mindig kérjük ki szakorvos véleményét, és kövessük a megadott utasításokat.
- Tartsuk be a szakorvos által meghatározott gyógyvizes ivókúra hosszát, és a megbeszélt napi adagot is.
- Veseelégtelenségben szenvedők ne fogyasszanak gyógyvizet.
Gyógyvizek esetében az alábbi csoportokról beszélhetünk
1. Kénes gyógyvíz – Különböző emésztőszervi megbetegedésekre ajánlják, így a savtúltengésre, és a savhiányos állapotra is. Jól hat puffadásra, valamint a teltségérzetre. Nem mindegy azonban, hogy mikor, hogyan fogyasztjuk, ehhez figyelembe kell venni a megjelenő panaszokat.
2. Keserűvizek – Hashajtásra (nem hosszú távon!) és az emésztés javítására javasolják a fogyasztásukat. De különböző gyomor-, máj- és epebetegségek kezelésében is használják őket.
3. Radontartalmú gyógyvíz – Ritkán alkalmazzák ivókúra esetén – a korábban említett palackozási probléma miatt. Erősen gyulladáscsökkentő hatású.
4. Jódos, brómos gyógyvíz – Leginkább reumás megbetegedések, valamint női betegségek esetén nyújthat segítséget. A mennyiséget mindig egyeztetni kell szakorvossal, hiszen jódtartalma miatt befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.
5. Kloridos, konyhasós vizek – Ivókúrában a nyálkahártyák megbetegedésének esetén ajánlják.
6. Alkalikus gyógyvizek – Ivókúrában a gyomorsav problémák, gyomor- és bélhurut, valamint légúti megbetegedések esetén javasolják a használatát.
7. Vastartalmú gyógyvíz – A nevéből is adódik, hogy a vashiány okozta vérszegénység esetén szokták használni.
8. Szénsavas-, vagyis savanyúvizek – Mivel serkentik a bőr vérkeringését, remek kiegészítő kezelés eszközei érszűkület esetén.
9. Földes, meszes vizek – Általában reumatikus panaszok esetén javasolják, de szénsavas változatban szív-, és gyomorbántalmak kezelésére is bevethetőek.