nlc.hu
Egészség

Mire jó a gyógyvizes ivókúra?

Mire jó és kinek ajánlott a gyógyvizes ivókúra?

A gyógyvizeket még a mai napig használjuk terápiás célra. Ahány fajta probléma, annyi különböző palackba zárt gyógyvíz áll a rendelkezésünkre. De mégis: kiknek javasolják gyógyvizes ivókúrát, és mire kell figyelni, ha belevágunk?

Már a 18. században elkezdték vizsgálni és elemezni, hogy a különböző összetételű ásvány- és gyógyvizek milyen jótékony hatással lehetnek az egészségünkre, vagy meglévő betegségekre. Az ivókúrák, és a gyógyvizes fürdőkúrák a 19. századra kéz a kézben járva lettek elképesztően népszerűek. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb gyógyfürdő központja, ahol népszerű ivókúrás programokat is szerveztek, Karlovy Vary volt. Itt tíznél is több ivókútból itatták a gyógyulás miatt ideutazott betegeket, melyek mind keserűvizet tartalmaztak. Népszerű művészek, politikusok, bankárok fordultak meg itt, és várták a gyógyító italtól a hőn áhított gyógyulást.

Ma Magyarország ezernél is több gyógyvizes kúttal rendelkezik. Továbbra is népszerűek az ivókúrák, melyeknek átlagos időtartalma 2-4 hét szokott lenni, és gyakran együttesen alkalmazzák ezeket a fürdőkúrával.

Gyógyvizes ivókút Karlovy Varyban

Gyógyvizes ivókút Karlovy Varyban (Fotó: Profimedia)

Néhány nagyon fontos szabály, amit érdemes figyelemben tartani, akármilyen gyógyvizes ivókúrába kezdünk is bele

  • Mindig alaposan nézzük meg az összetevőket. Ez segít abban, hogy a számunkra leginkább megfelelő gyógyvizet válasszuk ki.
  • Figyeljünk a lejárati időre.
  • Az ízületi gyulladáscsökkentésre is használt gyógyvizekben többségében radon található, ez azonban a „csomagolás”, vagyis a tárolás, állás során lebomlik, így pedig veszít az értékéből, ezért az ilyen vizek csak helyben fogyaszthatóak.
  •  Ne vágjunk bele magunktól az ivókúrába, mindig kérjük ki szakorvos véleményét, és kövessük a megadott utasításokat.
  • Tartsuk be a szakorvos által meghatározott gyógyvizes ivókúra hosszát, és a megbeszélt napi adagot is.
  • Veseelégtelenségben szenvedők ne fogyasszanak gyógyvizet.
Férfi ivókútból iszik

Veseelégtelenségben szenvedők ne fogyasszanak gyógyvizet (Fotó: Profimedia)

Gyógyvizek esetében az alábbi csoportokról beszélhetünk

1.      Kénes gyógyvíz – Különböző emésztőszervi megbetegedésekre ajánlják, így a savtúltengésre, és a savhiányos állapotra is. Jól hat puffadásra, valamint a teltségérzetre. Nem mindegy azonban, hogy mikor, hogyan fogyasztjuk, ehhez figyelembe kell venni a megjelenő panaszokat.

2.      Keserűvizek – Hashajtásra (nem hosszú távon!) és az emésztés javítására javasolják a fogyasztásukat. De különböző gyomor-, máj- és epebetegségek kezelésében is használják őket.

3.      Radontartalmú gyógyvíz – Ritkán alkalmazzák ivókúra esetén – a korábban említett palackozási probléma miatt. Erősen gyulladáscsökkentő hatású.

4.      Jódos, brómos gyógyvíz – Leginkább reumás megbetegedések, valamint női betegségek esetén nyújthat segítséget.  A mennyiséget mindig egyeztetni kell szakorvossal, hiszen jódtartalma miatt befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.

5.      Kloridos, konyhasós vizek – Ivókúrában a nyálkahártyák megbetegedésének esetén ajánlják.

6.      Alkalikus gyógyvizek – Ivókúrában a gyomorsav problémák, gyomor- és bélhurut, valamint légúti megbetegedések esetén javasolják a használatát.

7.      Vastartalmú gyógyvíz – A nevéből is adódik, hogy a vashiány okozta vérszegénység esetén szokták használni.

8.      Szénsavas-, vagyis savanyúvizek –  Mivel serkentik a bőr vérkeringését, remek kiegészítő kezelés eszközei érszűkület esetén.

9.      Földes, meszes vizek – Általában reumatikus panaszok esetén javasolják, de szénsavas változatban szív-, és gyomorbántalmak kezelésére is bevethetőek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top