nlc.hu
Egészség

Az omikron hatása a tüdőre

Kevésbé veszélyes a tüdőre az omikron?

Egy tanulmány szerint az omikron kevésbé hatékonyan támadja a tüdőt.

Ahhoz, hogy a koronavírus omikron-variánsa megkerülje az immunválaszt, cserébe kevésbé veszélyes a tüdőre – állítja a Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease (CITIID) kutatóintézet tanulmánya.

koronavirus

Fotó: Pixabay

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus tüskefehérjéjének mutációi, amelyek képessé teszik arra, hogy kikerülje a szervezet védekező rendszerét, egyben tüdőbeli szaporodásának és súlyos megbetegítő képességének lehetőségeit is csökkentik.

A kutatócsoport vezetője, Ravi Gupta, aki a klinikai mikrobiológia professzora a Cambridge Egyetemen, elmondta: a látszólag kedvező eredmények ellenére további kihívásokra kell számítani. Kiemelte: munkájuk alapján megerősítést nyert, hogy az omikron képes hatékonyabban kikerülni a szervezet védvonalát, ugyanakkor a betegség lefolyásához köthető tulajdonságok valószínűsíthetően felhígultak valamelyest.

„Mindazonáltal az omikron jelentős terjedése nagy közegészségügyi kihívást jelent” – jegyezte meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top