nlc.hu
Egészség

Flurona Magyarorszagon

Itthon is megjelent a flurona, az influenza és a koronavírus hibridfertőzése

Egyszerre támad a két vírus, de itthon egyelőre csak két betegnél azonosították a fluronát.

Az omikron koronavírus-variáns jelenlétét hazánkban elsőként igazoló Neumann Labs-ben vizsgált pozitív minták 78 százalékát már a legújabb, Dél-Afrikából származó variáns teszi ki. Az omikron vizsgálatának bevezetése óta összesen 283 esetet azonosítottak a laborban. Az elmúlt két hétben közöttük volt két olyan eset is, amikor az adott betegek szervezetében nem csak az omikront találták meg, hanem az influenzavírust is. A nemzetközi sajtóban „fluronának” elkeresztelt betegségegyüttest két egymástól független esetben is azonosították a Neumann Labs szakemberei. Mindkét beteg fiatal, 30 év alatti, írják közleményükben. 

Beteg nő az ágyban

Fotó: Andrea Piacquadio/Pexels

„A tudósok eddig is hangsúlyozták, hogy a két vírus akár egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély is lehet a halálos kimenetelre. Tömegesen szerencsére eddig ez nem fordult elő, de az már biztos, hogy az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is. Nálunk jelenleg napi 4-5 influenzás esetet találunk, de az influenza-járvány még el sem kezdődött, és az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám is valószínűsíthető” – hangsúlyozza Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Mindez azért is jelenthet problémát – folytatják -, mert a különböző eredetű légúti fertőzések (COVID19, influenza) tünetei – így például láz, köhögés, fáradtság, ízületi fájdalom – nagyon hasonlóak, így a betegséget észlelő emberek nem tudhatják biztosan, hogy melyik vírust is kapták el. Sok influenzás diagnosztizálja magát koronavírusosnak és fordítva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top