nlc.hu
Egészség

Elítélték Elizabeth Holmest

Elítélték Elizabeth Holmest, aki azt ígérte, hogy egy vérvizsgálatból is kimutathatók lesznek a betegségek

Akár húsz év börtön is várhat a Theranos vezetőjére, Elizabeth Holmesra, aki a cégével azt ígérte a befektetőknek, hogy a jövőben akár néhány csepp vérből is kimutathatók lesznek az emberek betegségei.

Egy hónapokig tartó bírósági eljárás ért véget az Egyesült Államokban, melynek végén a tizenegy vádpontból négyben elítélték Elizabeth Holmest, a Theranos egykori vezetőjét, aki sokáig egyfajta női Steve Jobsként próbálta pozicionálni magát. Négy másik, a nyilvánosság megtévesztésével kapcsolatos vádpontban felmentették őt, három további vádpontban pedig a bíróság még mindig nem tudott konszenzusra jutni – írja a Telex.

Elizabeth Holmes

Elizabeth Holmes a bíróság épülete előtt január 3-án (Fotó: Profimédia)

A cégvezetőre akár húszévnyi börtönbüntetés is várhat, de egyelőre még nem vették őrizetbe, és az ítélethirdetés időpontját sem közölték. A Theranost Holmes mindössze tizenkilenc évesen alapította. A cég a csúcson kilencmilliárd dollárt ért, 2015-re azonban kiderült, hogy a beígért egészségügyi csúcstechnológia nem működik, és hazudtak a befektetőknek azért, hogy azok finanszírozzák a projektjüket. Azt állították, hogy a tesztelési technológiájukat megvásárolta a Pfizer, és az amerikai hadsereg is használja. Holmesről a Ne nézz felt is jegyző Adam McKay készül filmet forgatni Jennifer Lawrence főszereplésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top