nlc.hu
Egészség

koronavírus oltás túladagolás

Túladagolták a koronavírus oltást egy budapesti kórházban

 Egyszerre hat dózis vakcinát adtak be több embernek is, egy budapesti kórházban.

Több embert is hat adag vakcinával oltottak be egy fővárosi kórházban – írja a 24.hu. Az értesülést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is megerősítette. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történt műhiba összesen 12 embert érintett. A vétkes szakdolgozó tévedésből nem hígította fel a vakcinát, ez okozta a túladagolást. A vakcinákat ampullákban kapják kézhez az oltópontok, minden egyes ampullában több ember beoltására elegendő oltóanyag van, amit viszont

Koronavírus-oltás Olaszországban

az előírások szerint hígítani kell, csak ezután használhatók.

Ez utóbbi maradt el a szóban forgó esetekben. Az Emmi szerint a történtek hátterében egyértelműen emberi mulasztás áll. Közölték, az intézmény a szükséges lépéseket megtette, de azokat nem részletezték. Orvosszakmai megítélés szerint, ami az érintett oltakozók 48 órás, részletes utánkövetésén alapult, az általános oltási reakción kívül egészségkárosodás gyanúja nem merült fel – állítja az Emmi.

Az érintettek egészségi állapotát továbbra is figyelik.

Magyarországon tavaly májusban fordult elő, hogy tévedésből egy helyett hat adag vakcinát adjanak be valakinek. Akkor egy szombathelyi férfit a háziorvosa oltott be véletlenül egy teljes ampullával. Amint a tévedés kiderült, kórházba szállították az illetőt megfigyelésre. Az akkori hírek szerint hőemelkedése volt és fájt a feje, de ennél komolyabb mellékhatást nem észleltek nála.

Okosságok az oltásról:

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top