nlc.hu
Egészség

Az omikron-fertőzés jellegzetes tünetei

Fájogat a fejed és a derekad? Lehet, hogy omikronos vagy

Még az sem kizáró ok, hogy nem vagy lázas.
Koronavírus-oltás

Egyre emelkedik a PCR-pozitívok száma, illetve az egyértelműen omikron-tünetes betegek száma – erről Mangó Gabriella háziorvos beszélt az ATV Start című műsorában. Kiderült: sokaknál csak fej-, hát- vagy derékfájással jelentkezik az omikron, de a szemgyulladást, csipásodást is jellemzőnek mondta, ezeknél a tüneteknél lehet gondolni a fertőződésre, még akkor is, ha az láz nélkül jelentkezik, ugyanis az oltottak nem mindig lesznek lázasak.

A háziorvosnak rossz híre van az otthon használatos gyorstesztekről: négy embert öt napon keresztül tesztelt minden reggel,  gyorstesztje egyetlen embernek, egyetlen reggelen lett pozitív, miközben mindegyik beteg PCR-tesztje pozitív volt. Szerinte érdemesebb az otthon használt gyorstesztek közül a garatból kimutatható gyorstesztet vásárolni, mert ott magasabb a vírusszám. Azt is kiemelte, hogy enyhe tünetekkel zajlik az omikron, oxigénszint-csökkenést egyetlen alkalommal, egy idősebb betegnél tapasztaltak.

Hozzátette: reméli, hogy a harmadik oltás kitart szeptemberig, és előállnak egy koronavírus-specifikus gyógyszerrel. A hétnapos karantént nem tartja indokoltnak, szerinte még bőven üríti a vírust ekkor a szervezet, tehát fertőző az, aki ilyen gyorsan szabadul, azt kéri mindenkitől, kilenc napig maradjon otthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top