Nagyot nőtt az újrafertőződések aránya az omikron miatt

S. Z. | 2022. Február 06.
Az omikron miatt 1 százalékról 10-re emelkedett az újrafertőződések aránya Angliában.

Az omikron koronavírus-variáns elterjedésével az újrafertőződések aránya is jelentősen megnőtt. Novemberben a briteknél még csak százból egy esetben volt újrafertőződés, mostanra viszont százból tízen már nem először kapják el a koronavírust – írja az Infostart a BBC nyomán.

Újrafertőződésekről akkor lehet beszélni, ha a két fertőzés között legalább 90 nap eltelt. Ennél rövidebb időn belül ugyanis fennáll annak a kockázata, hogy a hosszú ideig vírust ürítő elsődleges fertőzéseket is újrafertőződésként regisztrálják.

Az omikron koronavírus-variáns miatt jelentősen nőtt az újrafertőződések aránya (Fotó: Pixabay/Alexandra_Koch)

Ennek ellenére Angliában egyre gyakoribbá váltak a két hónapon belül megismétlődő pozitív tesztek, bár hogy valóban újrafertőződésről van-e szó, az csak a minták szekvenálásával lehetne minden kétséget kizáróan megmondani. Egyébként az a legvalószínűbb, hogy az alfával vagy deltával egyszer már fertőzöttek kapták el az omikront.

A brit Statisztikai Hivatal, az ONS adatai szerint az omikron esetében 16-szor nagyobb az újrafertőződés esélye, mint a deltánál volt. A legnagyobb jelentősége viszont az első megfertőződésnek van, a későbbiek ugyanis általában enyhébb lefolyásúak.

Exit mobile version