nlc.hu
Egészség

Koronavírus újrafertőződés

A legtöbb covidos beteg legalább 5 hónapra védett lesz a vírus ellen

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek nagy része több hónapig immunis lesz a vírusra, de ez nem jelent teljes védettséget.
Szájmaszk egy nő kezében

A koronavírus-fertőzésen átesett emberek legtöbbjében legalább 5 hónapig tartó védettség alakul ki az újrafertőződés ellen, derült ki egy brit kutatásból, amelyről a BBC írt.

A vizsgálatok szerint a betegség után 83 százalékkal csökken az újrafertőződés esélye azokhoz képest, akik még nem estek át a Covid-19-en. Viszont ez nem jelent teljes védettséget.

A tudósok figyelmeztetnek: vannak, akik újból elkaphatják a vírust, és ezzel megfertőzhetnek másokat. Ezért az illetékesek mindenkitől azt kérik, hogy tartsák be a járványügyi szabályokat attól függetlenül, hogy átestek-e a betegségen vagy sem.

Susan Hopkins, a kutatás vezetője szerint az eredmények biztatóak, mert úgy tűnik, hogy a természetes immunitás tovább tart, mint gondolták. Viszont az is kiderült, hogy az újrafertőződöttek között voltak, akiknél nagyon magas vírusszintet mértek, olyanoknál is, akik amúgy tünetmentesek voltak. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem lesz olyan súlyos beteg, de megfertőződhet és másoknak is átadhatja a vírust.

Nem is olyan ritka az újrafertőződés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top