nlc.hu
Egészség

Ennyi ideig lehet védett, aki átesett a koronavíruson

8 hónapig, vagy még tovább is védett az újrafertőződéstől az, aki már elkapta a koronavírust

Eddig megoszlottak a vélemények arról, meddig maradunk védettek azután, hogy átestünk a Covid-19 fertőzésen. Most egy új kutatás meglehetősen pozitív és reménykeltő következtetésekre jutott.

A La Jolla Immunológiai Intézet kutatói 188 koronavírus betegségen átesett emberen kísérleteztek, és ezzel az övék az egyik legátfogóbb kísérlet a témában, bár biztosabb kijelentésekhez ennél is több alanyra lenne szükség. Amit azonban kiderítettek, rendkívül biztatóan hangzik. A szakértők azt a konklúziót vonták le, hogy a SARS-CoV-2 kórokozó komoly választ vált ki az adaptív immunrendszer minden szereplőjéből, ez a válasz pedig nyolc hónappal később is jelen van – írta a Science tudományos folyóiratra hivatkozva a 24.hu.

Ha már túlestél a fertőzésen, jó híreink vannak (fotó: Pixabay)

Ha már túlestél a fertőzésen, jó híreink vannak (fotó: Pixabay)

Korábban az okozott kisebb pánikot, hogy a volt betegek antitestjeinek száma idővel erősen lecsökkent. A szakértők szerint az antitestek számának csökkenése normális, és nem jelenti azt, hogy a védettség nem áll fenn – egyszerűen csak azt, hogy az immunválasz csökken, és beáll egy normál, fenntartható szintre. A szakértők szerint az eredmények azt mutatják, hogy a szervezet legalább nyolc hónapig védve van az újrafertőződéstől, de a súlyos fertőzéstől egészen biztosan. Felhívták azonban a figyelmet, hogy az immunsejtek száma emberenként erősen változott, így a gyenge immunmemóriával rendelkező embereknél jelentkezhet az újrafertőződés.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top