nlc.hu
Életmód

Korábbi védőoltásért küzdenek a bolti eladók

Lobbizás indult azért, hogy a bolti eladók előbb kaphassák meg a védőoltást

A napvilágot látott oltási rend szerint a bolti eladók nem kaptak különleges bánásmódot a kormánytól, és őket is az életkoruk vagy a krónikus betegségük/betegségeik alapján rangsorolják, mint bárki mást. Ezen szeretnének most változtatni.

Kétségtelen tény, hogy a kiskereskedelemben dolgozó bolti eladók egy nap akár több száz, durvább esetben több ezer emberrel is találkozhatnak a kasszánál és a bolton belül, és emiatt kiemelten veszélyeztetettnek számítanak járványhelyzetben. A kiskereskedelem képviselői szerint ők is legalább akkora veszélynek vannak kitéve, mint az egészségügyi dolgozók, ezért fel szeretnék hívni a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmét a problémára, és elérjék, hogy ők is korábban kaphassák meg a védőoltást – írja a Magyar Nemzet.

Korábbi oltást szeretnének a bolti eladók (fotó: Getty Images)

Korábbi oltást szeretnének a bolti eladók (Fotó: Getty Images)

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke, Bubenkó Csaba felhívta a figyelmet, hogy a kiskereskedelemben dolgozók védelmében már tavasszal is fokozott óvintézkedésekre volt szükség, és sehol sem volt szükség drasztikus korlátozásokra és boltbezárásokra. A maszkviselés, az idősek idősávja, a távolságtartás és a higiéniai intézkedések is bizonyítják, hogy a boltok potenciális gócpontok, és az ott dolgozók tavasz óta kiemelt vírusfenyegetettségben állják a sarat.

Akárcsak az egészségügy, a rendvédelem vagy a szociális, gazdasági intézmények esetén, a fogyasztási piac működését is minden elérhető eszközzel biztosítani kell

– fogalmazott. Ezért azt szeretnék elérni, hogy a boltokban dolgozókat fontossági sorrendben negyedik helyen, a rendvédelmi dolgozókkal egyszerre oltsák be a vakcinával, mert ők is közvetlen kapcsolatban állnak a lakossággal.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top