Egészség

Beszív, benntart, kifúj (x)

Ez minden légzőgyakorlat alapja, ám elég egy enyhe megfázás vagy allergia és máris nehézségeket okoz ez az egyszerű feladat. Mit tehetünk ilyenkor? Vagy hogyan kerülhetjük el az orrdugulás okozta kellemetlenségeket?

Beszív, benntart, kifúj (x)
Álmatlan éjszakák, romlott életminőség, elégtelen szaglás és ízlelés. Mindemellett az orrdugulás következtében ösztönösen a szánkon lélegzünk, így a baktériumokkal teli levegő útja a szájon át felmelegítés nélkül egyenesen a tüdőbe vezet, fokozottan növelve a további fertőzés kialakulásának veszélyét. Ha pedig néhány nap alatt nem enyhül a náthánk és orrdugulásunk, az szövődményekkel is járhat. Ilyenek a középfül-, homlok-, vagy arcüreggyulladás, vagy a fülkürt-hurut. Az orrdugulás tehát minden esetben kezelésre szorul, a szabad orrlégzés és a jó közérzet fontos a mielőbbi gyógyulás szempontjából.

Tavaszi, nyári és a kora őszi hónapokban pedig egyre gyakoribb az allergiás tünetekkel küzdő beteg. Az allergia mára népbetegségnek számít, hazánkban csaknem minden ötödik embert érinti. Az allergia valójában az immunrendszerünk túlzott működése miatt alakul ki, amely során a szervezetünk indokolatlanul kezd ellenanyagot termelni egy ártalmatlan környezeti összetevő (pollen, állatszőr) ellen, és ezen folyamat során a szervezetben gyulladásos reakció zajlik le. Az allergiás hajlamot génjeinkben hordozzuk, de hogy kiből és milyen mértékben lesz allergiás, azt a környezeti hatások nagymértékben befolyásolják.

Az orrüreg tehát egy fontos és összetett szerv, amely biztosítja a levegő útját a tüdő felé. Ez az út kevesebb, mint 1 másodpercig tart, és ilyen kevés idő alatt az orrnyálkahártya kellően melegíti, párásítja és szűri a levegőt. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy az orrnyálkahártyánk ép, az orrüregünk pedig kellően átjárható legyen.

Beszív, benntart, kifúj (x)

Tippek regenerálódáshoz:

Mivel az orrnyálkahártya épsége elengedhetetlen a fertőzések csökkentése érdekében, íme néhány jótanács, amivel elősegíthetjük a regenerálását:

Kamillateás inhalálás: nedvesíti az orrnyálkahártyát és a kamillának gyulladáscsökkentő hatása is van.

Bőséges folyadékfogyasztás: nem csak az orrnyálkahártyánknak, de az egész szervezetünknek nagy szüksége van a megfelelő folyadékpótlásra. Náthás időszakban ennek szerepe azért is kiemelkedő, mert a váladéktermelődés felelős a szervezetbe jutó kórokozók eltávolításáért.

Párásítás: a száraz orrnyálkahártya sérülékenyebb, téli időszakban a fűtés, nyáron a légkondicionálás egyaránt felelős a kiszáradásáért.

Infralámpa: használata gyulladáscsökkentő hatású.

Helyes orrfújás: egyszerre csak az egyik orrlyukat fújjuk, eközben a másikat befogjuk, így az orrváladék nem áramlik az orr melléküregeibe, vagy a fülkürtön át a dobüregbe. Ezt a technikát gyermekeknek is mielőbb tanítsuk meg.

A tökéletes megoldás

Orrcseppel vagy orrspray-vel egyszerűen kezelhetjük az orrdugulást. De melyiket válasszuk? Alapvetően három fő csoportot különíthetünk el:

1. Természetes alapanyagú, sóoldatos, tengervizes orrspray-k

2. Hatóanyagos, orrnyálkahártya-lohasztó orrcseppek, orrspray-k

3. Vényköteles, szteroidos orrcseppek, orrspray-k

Az orr funkciói

  • Légzés
  • A belélegzett levegő szűrése, tisztítása, melegítése és párásítása
  • Helyi immunológiai védelem
  • Szaglás
  • Beszéd- és énekhang kialakítása

Mindent az orrnyálkahártyáról

  • Az orrnyálkahártya felszíne 160 cm²
  • Átlagosan 12 000 l levegőt szűr meg naponta
  • 20-40 ml nyákot termel naponta
  • Kiszűri az 10 µm-nél nagyobb kórokozókat, tehermentesítve ezáltal az immunrendszert
  • 37°C-ra melegíti a belélegzett levegőt
  • Durva sérülés esetén a regenerációja akár 6 hónapig is eltarthat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top